Site icon C.S. Lazzar

1 módszer, amivel kivédhetsz minden sértést

1 módszer, amivel kivédhetsz minden sértést

Senki sem tud téged megsérteni. Talán nincs ez most így, de mire ennek a bejegyzésnek a végére érsz, így lehet.

Először is hadd tisztázzuk: megsértve érezni magunkat nem egy jó érzés. Dúlunk-fúlunk, és az is lehet, hogy aki megsértett bennünket, vígan éli az életét. Miért jó nekünk, hogy így érezzük magunkat? Hát nyilván nem jó, de mintha nem tehetnénk róla. Megsértettek, megsértődtünk és most ücsörgünk a sértődöttségünkben. 

Bár láttunk már olyat, amikor valaki semmi ok nélkül felfújta magát, most azt az esetet tárgyaljuk, amikor valaki más mond vagy tesz valami számunkra sértőt. Például azt mondom neked, hogy te egy nagy bunkó vagy. És te ezen megsértődsz. Jogos, nem igaz? Nos, nem. Mert azt sem tudom, hogy bunkó vagy-e, sőt azt sem tudom, hogy egyáltalán ki vagy. Miért sértődnél meg ezen? A válasz: mert úgy döntesz, hogy ez számodra sértő és megsértődsz. 

Lényegében ennyi: a kiváltó lehet valaki másnak a tette vagy a szavai, de maga a sértődés már teljes mértékben, 100%-osan a te döntésed

Vegyünk egy másik példát: ha azt mondom neked, hogy ugass, de most azonnal, teli torokból ugass, megteszed? Az emberek többsége nem fog ugatni. Mert egyszerűen úgy dönt, hogy nem fog. Mondd meg nekem, hogy miért más ez, mintha azt mondanám neked, hogy ne ugass már itt nekem, kussoljál?! És te ezen megsértődsz. Tény, hogy sértő, amit és ahogy mondom. De ahogy nem kell ugass, úgy nem kell megsértődj. Te döntesz. Ugatsz vagy sem? Megsértődsz vagy sem?

Legközelebb, amikor valaki megsért, gondold át: ugatsz, csak mert valaki azt mondja, ugass? A sértés a másik embertől indul, de az, hogy te erre hogyan reagálsz, már teljes mértékben a te döntésed. Ha akarsz, megsértődsz – de legyen tudatos és legyen célod vele. Vagy egyszerűen ne sértődj meg, mert jobb neked úgy. Attól még a másik embernek nyugodtan tudomására hozhatod, hogy amit tett vagy amit mondott, sértő volt számodra.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version