C.S. Lazzar

1 tipp, hogy soha többé ne légy ideges

Van egy tippem, hogy hogyan ne légy többé ideges. „Nyugodj meg, mert attól nem leszel ideges…” Mondták már ezt neked? Jött volna, hogy behúzz egyet annak, aki mondta? Nem, nem ez a tippem.

Hallgasd meg (3:36 perc)
Olvasd el (3 perc)

Ha szoktál felidegesedni – ki nem szokott? –, akkor kérlek, maradj velem, bontsuk le a felidegesedés folyamatát. Mi történik általában, amikor felmegy a cukrunk? Valami nem úgy történik, ahogy mi szeretnénk, nem igaz? És ezt leggyakrabban egy másik ember okozza. Valaki olyat mond vagy tesz, vagy épp ellenkezőleg, nem mond vagy nem tesz, amitől mi dühbe gurulunk. Tehát ahhoz, hogy mi felmérgelődjünk, két tényező kell igaz legyen:

  1. Elvárunk valamit egy másik embertől.
  2. Nem azt kapjuk, amit elvárunk.

Például: 

  1. Elvárod, hogy a WC ülőke le legyen hajtva.
  2. Ha felhajtva találod, felmérgelődsz.

Ki a hibás azért, hogy felmérgelődtél? Gondolom azt válaszolod: az, aki felhajtva hagyta az ülőkét, s jaj a pofájának! Igazad van, ő hagyta úgy, igazad van, hogy le kellett volna hajtsa, de mindez valójában nem elég ok arra, hogy te felmérgelődj. Mert emlékezz az 1-es pontra: kell hozzá az, hogy te elvárod, hogy le legyen hajtva az ülőke. Ha téged nem érdekelne, hogy merre áll az ülőke, akkor sem lehetne felmérgesíteni vele, ha ezzel találnád szemben magad:

​​

A lényeg az, hogy mindkét pont igaz kell legyen ahhoz, hogy felmérgelődj. Eddig egyetértesz velem? Ha igen, itt jön a tipp, hogy mit tehetsz azért, hogy soha ne mérgelődj fel.

Tudjuk, hogy a 2. pont felett nincs hatalmad. A másik ember döntéseire csak bizonyos mértékben lehetsz hatással, de – hacsak nem vagy mentalista – lesz olyan helyzet, hogy a kedves párod elfelejti vagy éppenséggel szándékosan hagyja felhajtva, mert szerinte olyan cuki vagy, amikor bosszankodsz. Tény: nem igazán van arra lehetőséged, hogy a másik embert olyan mértékben befolyásold, hogy az ülőke mindig úgy legyen állítva, ahogy te szeretnéd. 

Az 1. pont viszont csak és kizárólag rajtad múlik. Te szabadon eldöntheted, hogy elvárod, hogy lehajtva legyen a WC ülőke vagy egyszerűen lesz*rod. Mármint nem az ülőkét, hanem magát az ülőke helyzetét, van, nincs, fel, le vagy keresztben van rátéve a vécére, tök mindegy.

És ahogy az imént megbeszéltük – mindkét pont érvényes kell legyen ahhoz, hogy felidegesedj – ha te az 1. pontot megváltoztatod, bármi is történjék, nem fogsz felmérgelődni. Mert nem lesz amin!

„Engem nem lehet felidegesíteni – hacsak nem engedem.”

A legfontosabb, amit ne feledj: a te kezedben van a hatalom afölött, hogy ki, mikor és mivel idegesíthet fel téged.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version