Site icon C.S. Lazzar

Buta vállalkozó = jó vállalkozó (?)

Buta vállalkozó = jó vállalkozó (?)

Mi az összefüggés egy vállalkozó intelligenciája és a vállalkozásának sikere között? Nem sok. Hacsak nem egyszemélyes vállalkozásról van szó. Ahol már többen vannak, ott már a csoportos intelligencia számít, amelyben a vállalkozó intelligenciája akár teljesen irreleváns lehet.

Hallgasd meg (2:04 perc)
YouTube video player
Olvasd el (1:30 perc)

A világ legsikeresebb cégtulajdonosai így nyilatkoznak: „távolról sem én vagyok a legokosabb ember a vállalkozásomban”. És ez így van rendjén. Ha mindent mi tudunk, akkor mindent mi kell megoldjuk. S akkor leszünk igazán nagy bajban! Vállalkozóként legalábbis biztosan. Mert ha a munkatársaink nem tudják megoldani nélkülünk a problémákat, akkor bizony folyton rajtunk fognak lógni. 

Ha vállalkozunk, nem jó, ha mindent tudunk. Az bizony nagyon jó, ha minden kérdésre, minden problémára tudja valaki a választ, a megoldást. De ne mi legyünk azok. Legyenek ügyes, okos, talpraesett munkatársaink, akik képesek megoldani a problémákat. És hagyjuk, hogy oldják meg őket, akkor is, ha nem pont úgy oldják meg, ahogy mi láttuk volna jónak. Még akkor is, ha azt látjuk, hogy hibáznak, mert a hibákból lehet a legtöbbet tanulni. 

A gyerekeinknek is megengedjük, hogy gyorsabban szaladjanak, mint ahogy a lábuk engedi, megengedjük nekik, hogy leessenek a fáról vagy hogy eltaknyoljanak a gördeszkával. Így tanulják meg felmérni a képességeiket, így tudnak fejlődni. A munkatársakról is pontosan így kell gondolkodjunk. Hagyjuk, hogy fejlődjenek, engedjük, hogy kísérletezzenek a határokkal. A gyerekünk sem tanul meg soha kerékpározni, ha folyton mi tekerünk helyettük. 

Nem kell mindent tudjunk. 

Nem szégyen, ha valamit nem tudunk.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version