Site icon C.S. Lazzar

Hogyan legyen motivációnk azután is, hogy elértük a célunkat?

Hogyan legyen motivációnk azután is, hogy elértük a célunkat?

Mindent elértem már, amire vágytam fiatal koromban, ami egyben nagyon jó, de ugyanakkor nagyon lehangoló is. Abban a pillanatban, amikor elérjük a célunkat, elapad a motivációnk. Pontosan ezt kérdezte a minap egy barátom: hogyan találjam meg újra a motivációt, amikor az elfogy?

Tegyük fel, ma délután csörög a telefon és a legjobb barátod hív, hogy van két jegye a Bahamákra. Minden ki van fizetve, két hét nyaralás, teljes luxus, all-inclusive, ők személyes okok miatt nem tudnak menni, és az utazási iroda már nem téríti vissza a befizetett összeget. De nem baj, ők megengedhetik maguknak ezt a „veszteséget”, sőt szívesen átadják a helyüket. Soha vissza nem térő alkalom, tehát nem csoda, hogy a pároddal örömujjongásban törtök ki. De néhány pillanat múlva az arcotokra fagy a mosoly, mert a valóság és a vágy messze állnak egymástól: ott vannak a különböző kötelességek, vállalások, munkahely, határidők, satöbbi. 

Mielőtt azonban teljesen lankadna a lelkesedésetek, a párodnak jön egy ötlete: mi lenne, ha holnap mindent megoldanátok, amit a következő két hétben kellene. Lehetetlen küldetésnek tűnik, de az estét azzal töltitek, hogy összeírtok és megterveztek mindent, és bármennyire hihetetlen, éjfélre összeáll az elképzelés: igenis meg lehet csinálni! Tudjátok, mi a dolgotok, tudjátok, kit mivel kell megbízni, kit mire kell megkérni, delegáltok, dolgoztok, akár egy gép, és másnap estére úgy értek haza: minden a terv szerint sikerült, már csak csomagolni kell, és reggel lehet indulni két hétre a Bahamákra. 

Az igazán sikeres ember tudja: ahhoz, hogy meg tudja tenni azt, amit szeretne és amikor szeretné, meg kell tennie előbb azt, amit kell, ha van kedve hozzá, ha nincs. Azaz ahhoz, hogy elutazhass két hétre a Bahamákra, előbb rengeteg olyan dolgot meg kellett tenned, amihez egyébként nem lett volna kedved, hangulatod, erőd, energiád. 

Honnan legyen motivációnk, amikor nincs?

A megfelelő motivációval nincs lehetetlen. A motiváció azonban nem jön magától. A motiváció a célokkal együtt születik. Amint megvolt a cél, azaz menni a Bahamákra, megszületett a motiváció, azaz meg kell oldani a két hetes feladatokat egy nap alatt.

Egyértelmű tehát, hogy az ember életében a célok alapvető fontosságúak. A célok adnak értelmet mindennek. A cél mutatja meg nekünk, hogy merre kell mennünk, de a cél adja a motivációt vagy ha úgy tetszik, a lendületet, hogy reggelente kipattanjunk az ágyból. 

A célokat mi magunknak kell megalkotnunk. De hogyan alkossunk célokat? És utána mit tegyünk? Segít a következő bejegyzésem: a cél egy olyan álom, amihez van egy terved és van határideje. Többek között erre adok gyakorlati tanácsokat és használható eszközöket a Sikert és boldogságot videósorozatomban, amit megtalálsz itt: https://cslazzar.com/u/9C

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version