Site icon C.S. Lazzar

9 mérgező szokás, amitől negatív lehet az ember

9 mérgező szokás, amitől negatív lehet az ember

Az INC magazin újságírója, Marcel Schwantes készített egy 9 pontot tartalmazó listát, amit gyakorlatilag bárki, akár cégvezetőként, akár alkalmazottként, akár párkapcsolatban élő emberként vagy egyszerűen baráti kapcsolataiban alkalmazni tudja. Az eredmény: egy pozitív hozzáállás az élethez. 

A 9 mérgező szokást hamar felismerhetjük, a cél az, hogy ezeket lecseréljük emocionálisan intelligens gondolkodásra:

  1. Mindenkinek el kellene fogadnia és szeretnie kellene engem” helyett „Senkit nem tud mindenki szeretni. Ez egyszerűen lehetetlen”.
  1. Ahhoz, hogy méltó és magabiztos legyek, kompetensnek és sikeresnek kell lennem minden szempontból” helyett „Nem várhatom el magamtól, hogy minden szempontból tökéletes legyek; elfogadható és teljes mértékben rendben van az, ha az ember időnként téved”.
  1. Ostoba vagyok és nem érdemlem meg ezt” helyett „Ostobaság volt, amit tettem, de meg tudok bocsátani magamnak és megpróbálhatom újra”.
  1. Ennek nem szabadott volna megtörténnie. Én vagyok a hibás” helyett „Ennek meg kellett történnie, mivel megtörtént. Én okoztam, én hibáztam, de nem hibáztathatom magam”.
  1. A dolgok mindig rosszul sülnek el” helyett „El kell fogadnom, hogy a dolgok néha rosszul sülnek el és ez így van rendjén”.
  1. Egy csődtömeg vagyok” helyett „Az ember néha téved. És ezzel semmi gond nincs. Megpróbálom újra, megpróbálom másképp”.
  1. A múltam terméke vagyok. Semmit nem tudok megváltoztatni. Egyszerűen ilyen vagyok” helyett „A múlt eseményei befolyásolják a viselkedésem, de megtanulhatok másként gondolkodni, és megválaszthatom a reakciómat. Az ember képes megváltozni”.
  1. Más emberekre támaszkodok, akik erősebbek nálam. A boldogságom más emberektől függ” helyett „Utóvégül én döntöm el, hogy mi a legjobb számomra. Más emberektől függni vagy sem, többnyire egy szokás kérdése, ami kellő gyakorlással megváltoztatható”.
  1. Egyszerűbb elkerülni, mint szembenézni egy problémával; és remélhetőleg magától megoldódik” helyett „Hosszú távon jobb számomra, ha szembenézek a problémákkal és elfogadom bennük a szerepem; csak így lehet valódi megoldást találni és jó emberi kapcsolatokat építeni”.

Az emocionális intelligenciánkat azért érdemes építeni, mert minden irracionális gondolat táplálja a bennünk egyre növekvő stresszt és szorongást, és rongálja az embertársainkkal való kapcsolatainkat.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version