Site icon C.S. Lazzar

Hogyan szoktam le a halogatásról – halogatással

Hogyan szoktam le a halogatásról - halogatással

16 teendőlistám van. Igen. Tizenhat. Én is meglepődtem rajta. Mindenik listán rengeteg elem, olyan is akad, amelyiken több, mint száz megoldatlan elem szerepel. Megsúgom: ez a to-do-ideas, azaz az ötlet-listám. Nem csoda, hogy egyre csak szaporodnak az elemek rajta, hiszen én is csak egy ember vagyok, és próbálok több dologra nemet mondani, mint igent. Úgy tűnik, sikeresen. 

A lényeg valójában ezekkel a to-do listákkal az, hogy ne legyen minden egy helyen. Szeretem a rendet, a rendszert, és ezek a listák is ebben segítenek. Van például külön listám azokkal a dolgokkal, amiket otthon meg kell javítani, van utazások előtti ellenőrzőlistám, van két könyves listám, egy az olvasnivalókkal és egy a megírnivalókkal. És bakancslistám is van. 

De mindezek között van egy lista, ami mindeniknél fontosabb: ez a napi teendők listája. Ide teszem be vagy írom fel azokat a dolgokat, amelyekkel azonnal foglalkozni szeretnék. Rendszeresen átnézem ezt a listát, és ami már több napja rajta van (legfeljebb egy hét!), kipipálom vagy átteszem máshová. Más szóval, ha már úgyis halogattam, akkor vagy elhalasztom beláthatatlan időre, mert nem annyira sürgős, vagy egyszerűen lemondok róla végleg, mert egyáltalán nem fontos. 

Ezzel az egyszerű technikával lényegesen lecsökkentettem a halogatásaimat – mert egyébként megrögzött halogató vagyok. Szerintem ez a módszer bárkinél működhet, a kérdés az, hogy kipróbálod most vagy elhalasztod későbbre?

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version