Site icon C.S. Lazzar

Az 5 fajtája annak, amikor véletlenül vagyunk ostobák

Az 5 fajtája annak, amikor véletlenül vagyunk ostobák

Az emberi butaság határtalan: akkor is elkövetjük a régi, jól megszokott hibáinkat, amikor már tisztában vagyunk vele, hogy hibák. Kíváncsi vagyok, az alábbi öt hibából hányat ismertél és hányat követsz el nap mint nap?

  1. Multitaskingolunk

A multitasking több feladat egyidejű elvégzését jelenti. Állítólag a nők nagyon jók ebben. A vezetés közben sms-ező sofőrök is ezt gondolják magukról. A tudósok viszont más véleményen vannak. De ne tippelj, tudd meg magad, mennyire vagy jó! Kell hozzá papír, írószer és egy stopperóra. Írd fel egy lapra a következő mondatot, nagy betűkkel, nagy szünetekkel. Majd miután leírtad a mondatot, írj minden betű alá egy számot, 1-től 26-ig növekvő sorrendben. Mérd az idődet! Amikor végeztél, valahogy így kell kinéznie:

A    M  U  L  T  I  T  A  S   K   I   N  G    E  GY SZ  E   R   Ű     F  E    L    A   D    A    T

1     2   3  4  5  6  7  8  9  10 11 12 13   14 15  16  17 18  19   20 21  22  23  24  25  26

Most pedig fordítsd meg a lapot és végezd el újra a feladatot, de ezúttal minden betű leírása után, azonnal írd alá a következő számot. Egy betű, egy szám, egy betű, egy szám. Mérd az időt!

Ha végeztél, nézd meg a két időt. Ugyanazt a feladatot végezted el, mégis az egyik legalább dupla annyi időbe került – mert multitaskingoltál! Az ember ugyanis egyszerre csak egyetlen dologra képes figyelni – igaz, hogy nagyon gyorsan tudunk váltani több feladat között -, de amit észre kell vennünk az az, hogy ha egymás után végezzük el a feladatokat, lényegesen hatékonyabbak vagyunk. 

  1. Megnézzük a telefonunkat rögtön ébredés után

A világ nem alszik velünk együtt, ezért legtöbbünk azzal kezdi a reggelt, hogy megnézi az értesítéseit. Ezzel viszont azonnal megsemmisítjük annak a lehetőségét, hogy jól induljon a reggelünk. A telefonunk nem egy pozitív, motivált állapotba hoz bennünket, sokkal inkább ennek az ellentéte igaz: stresszesek, idegesek, nyomottak leszünk. 

  1. Nincs egy lefekvés előtti rutinunk

Figyelem: a lefekvés előtti rutin alatt nem a Netflix és popcorn együttesére gondolok. Az embernek szüksége van a mindennapos, alapos pihenésre, úgynevezett kiadós alvásra. A hiedelemmel ellentétben, ennek nem (kizárólag) a hossza számít, hanem leginkább a minősége. A minőségi alvásnak pedig előfeltétele az, hogy mit csináltunk az alvás előtti néhány órában. Rossz szokások = rossz alvás. A legrosszabb, amit tehetünk: tévét nézünk és eszünk. A legjobb, amit tehetünk: olvasunk egy könyvet. 

  1. Nem kapcsoljuk ki az értesítéseinket

Napközben a legtöbbünk dolgozik, és munka közben arra törekszünk, hogy a lehető leghatékonyabbak legyünk. Csakhogy kirántjuk magunk alól a varázsszőnyeget, mert nem kapcsoljuk ki az értesítéseinket, így folyamatosan megzavarnak bennünket. Mindenki. Mindennel. A megzavarásoknak pedig komoly ára van

  1. Több kávét/alkoholt iszunk, mint vizet

Anélkül, hogy túl tudományos halandzsába kezdenék, te is tudod, én is tudom, mindenki tudja: az embernek vízre van szüksége. Ez az egyetlen olyan folyadék, aminek nincsenek mellékhatásai az emberre nézve. 

Hányról tudtál? Gondolom mindegyikről. És hány igaz rád? Gondolom, legalább három. De a legfontosabb kérdés: hányat fogsz megváltoztatni?

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version