Site icon C.S. Lazzar

A legnagyobb hiba, ha több pénzt szeretnél

A legnagyobb hiba, ha több pénzt szeretnél

Több pénzt szeretnél? Spórolj! Csakhogy a spórolással legtöbbször annyit teszünk, hogy visszább vesszük az életszínvonalunkat, de attól nem lesz több pénzünk. 

A pénzről kétféleképp lehet gondolkodni: az egyik a hétköznapi emberek gondolkodásmódja, a másik a gazdag embereké. Én először Richard Templar könyvében találkoztam e két gondolkodásmóddal, és felismertem, hogy a pénzről átlagemberként gondolkodom, és ha több pénzt szeretnék, elsősorban ezt a gondolkodásmódot kell megváltoztassam.

Keress több pénzt

Gyakorlatilag ne arra törekedjünk, hogy minél több pénzt megtakarítsunk, hiszen ezzel az életszínvonalunkat csökkentjük, hanem a cél az, hogy több pénzt keressünk. Ugyanakkor ennek az elméletnek is része a megtakarítás: fizessünk mindig először magunknak, azaz bármilyen bevételre teszünk szert, annak legkevesebb tíz százalékát tegyük félre magunknak. Ez az a pénz, amit soha nem szabad elkölteni (mert akkor már nem a mi pénzünk lesz, hanem azé, akinek odaadjuk). Ennek a pénznek – a mi pénzünknek – kell „munkát adni”, hogy még több pénzt termeljen nekünk. 

Arra kell törekedni, hogy több pénzt keressünk. Annyival keressünk többet, hogy a bevételeinknek 40%-át tudjuk magunknak fizetni, miközben az életszínvonalunkat sem csökkentjük, épp ellenkezőleg, bármit megengedhessünk magunknak.

A spórolás nem egy jó stratégia

Ha csupán spórolunk, a figyelem azon van, hogy mi az, amiről le tudunk mondani, hogy több pénzt tudjunk félretenni, és mégsem lesz soha elég a pénz mindenre, amit szeretnénk. Az átlagemberek gondolkodásmódja szerint a megtakarításnak az a célja, hogy segítség legyen a nehezebb időkben vagy hogy megvásárolhassunk valamit.

Ezzel szemben a gazdag emberek soha nem költik el a megtakarításaikat, és nem csökkentik az életszínvonalukat, hanem folyamatosan növelik azt. A pénzre eszközként tekintenek, azaz számukra a pénz egy olyan dolog, aminek segítségével meg tudják valósítani a céljaikat. Bármilyen vágyuk vagy álmuk van, nem vesznek el arra pénzt a megtakarításaikból, hanem találnak módot arra, hogy több pénzt keressenek, amiből meg tudják engedni maguknak azt, amire épp vágyakoznak. De soha, soha, soha nem költik el az ők pénzüket. 

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version