Site icon C.S. Lazzar

Ha többet szeretnél, ne dolgozz keményebben!

Ha többet szeretnél, ne dolgozz keményebben!

Ha az eredményességet növelni szeretnénk (mondjuk több pénzt szeretnénk keresni), könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy azt gondoljuk, keményebben és többet kell dolgoznunk. És megtesszük. És egy ideig működik a dolog. Aztán szépen összedől a kártyavár, mert túlhajszoljuk magunkat, kiégünk, kifáradunk, és lényegesen csökken a hatékonyságunk.

Hallgasd meg (2:50 perc)
YouTube video player
Olvasd el (2:30 perc)

Ha többet szeretnél, ne dolgozz keményebben, ne dolgozz többet! Dolgozz okosabban! Íme 4 tipp, hogyan:

  1. Mérjük az eredményt, ne az időt! Sokat hallunk időmenedzsmentről, tréningeket is tartanak a témában. De nem az időt kell menedzselni, hiszen nem attól leszünk produktívabbak, hogy hogyan osztjuk be az időnket, hanem attól, hogy mit és hogyan teszünk X idő alatt. A felesleges, időpocsékoló dolgokat ki kell iktatnunk!
  1. Automatizáljunk! Olyan korban élünk, amikor a számítógépek lényegesen meg tudják könnyíteni a mindennapjainkat (és van, akinek meg is tudják nehezíteni). Az üzleti automatizálás nem mai fogalom, de van, akinek mégis idegen. Ismerkedjünk meg a fogalommal, hiszen rengeteg (tényleg reeeengeteeeeeg!) időt tud megtakarítani nekünk. Például: kapunk havonta egy számlát e-mailben, amit mindig továbbítanunk kell a könyvelőnek. Állítsunk be egy e-mail szűrő automatizálást, ami mindig megcsinálja ezt helyettünk. Számos olyan ehhez hasonló apró dolog van, amit ugyanígy be lehet állítani, nekünk meg egyre több és több időnk szabadul fel.
  1. Egyszerre csak egyet! A multitasking a lehető legrosszabb, amit tehetünk, ha eredményesek szeretnénk lenni! Úgy a minőség, mint a mennyiség róvására megy. Ne csináljuk! A multitasking ellentéte a tervezés és rangsorolás. Írtam erről egy bejegyzést, Mivel kezdjem, ha minden sürgős és minden fontos? címmel.
  1. Halogassunk! Húha, ez most gyökeres ellentéte annak, amit mindig is gondoltam és mondtam a halogatásról. Magyarázom: Parkinson törvényére alapozzák az elméletet, miszerint a szoros határidő komoly erőfeszítést hoz ki az emberből. Ha két napunk van rá, két napba fog telni, ha egy percünk van rá, egy perc alatt fogjuk megoldani. Tehát halogassunk. Mindent, ami nem sürgős, de határidős, ne oldjuk meg most, hanem valamikor, egészen közel a határidőhöz (és foglalkozzunk előbb azzal, ami egyszerre sürgős és fontos).

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version