Site icon C.S. Lazzar

10 meglepő dolog, ami leszívja az energiádat

10 meglepő dolog, ami leszívja az energiádat

„Minden ok nélkül” kimerült vagy? Tudd meg, mi lehet az oka és lepődj meg.

Hallgasd meg (3:33 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Kiszáradás

Hallottad már azt, hogy ha éhes vagy, az is lehet, hogy valójában szomjas vagy? Van egy kutatás, ami azt bizonyítja, hogy – főként nőknél – a minden ok nélküli fáradtságot valójában a vízhiány okozza. 

Túl sok koffein

A koffein mennyisége 6 óránként feleződik meg az emberi szervezetben. A lefekvés előtt 12 órával elfogyasztott kávé 25%-a még a szervezetünkben van, amikor édes álmunkra térünk. Nem tudunk elaludni, így kezünkbe kerül a telefon, ami a következő energiavámpír szokás.

Telefonozás az ágyban

Igaz, hogy a Facebook meg a Tiktok szórakoztató tud lenni, de az alvásra kizárólag negatív hatással van. Az esti telefonozás felborítja a természetes cirkadián ritmusunkat, csökkenti az alvásszabályozó melatonin hormon termelődését, negatívan hat az alvás REM fázisára, és – a szándékunkkal ellentétben – megnehezíti az elalvást. 

Vashiány

A szervezetünknek vasra van szüksége a hemoglobin előállításához, és ha vashiányban szenvedünk, kevesebb oxigén jut az izmokhoz, ez pedig elszívja az energiánkat és megnehezíti az összpontosításunkat. Ezért nagyon fontos, hogy ha az étrendünkből nem kapunk elég vasat, pótoljuk étrend-kiegészítővel. 

Nyitott szájjal alvás

A szájon való légzés a szervezet kiszáradásához vezet. Ennek megakadályozására meg kell tanulnunk tudatosan orron lélegezni, például gyakoroljunk többször napközben vagy oldjuk meg a problémát jógázással.

Rendetlenség

Ha a környezetünkben rend van, arra tudunk figyelni, amivel épp foglalkozunk. A rendetlenség viszont elvonja a figyelmünket és leszívja az energiánkat.

Multitaskingolás

Az ember képtelen egyszerre több dolgot csinálni – ha megpróbáljuk, ugrálni fogunk a feladatok között, ami rengeteg felesleges energiánkat el fogja használni.

Az esti pohár bor

Az alkohol – már egyetlen pohár bor – hasonlóan negatív hatással van az alvásunkra, mint az ágyban telefonozás: felborítja az ébrenléti/alvási egyensúlyt, megzavarja az alvás REM fázisát és nem lesz pihentető alvásban részünk. 

Görnyedés

Ha a gerincünket huzamosabb ideig helytelen pozícióban tartjuk – például görnyedünk -, a testünknek kompenzálni kell a rossz testtartást, ami sok energiánkat elhasználja. 

Perfekcionizmus

A tökéletességre való törekvés rengeteg stresszel és nagy energiaveszteséggel jár. Meg kell tanulni elengedni és elfogadni.

Az emberek többsége a fenti tízes listából nem csupán egy-kettőt követ el nap mint nap, hanem szinte az egészet. Csoda, hogy már a napnak eleve fáradtan indulnak neki?

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version