Site icon C.S. Lazzar

A csapatszellem csendes gyilkosa: a mikromenedzsment

A csapatszellem csendes gyilkosa: a mikromenedzsment

Képtelen vagy delegálni, vagy ha mégis átadsz egy feladatot, rajta ragad a figyelmed, s addig rágod az ember fülét, míg végül csak te oldod meg? Mindenről (is) kell tudjál, ami a cégedben zajlik? Minden alkalmazottadat névről ismered, pontosan tudod, ki mit kell csináljon, mikor jön, mikor megy, és hányszor van a vécén naponta? Te is egy mikromenedzser vagy. A rossz hír: a csapatod halálra van ítélve és te vagy ennek az oka.

A mikromenedzser képtelen a vállalkozását egy bizonyos szintnél nagyobbra növelni. Amikor már nem lát át mindent, önkéntelenül is összehúzza a vállalkozást – embereket bocsát el, szekciókat épít le. A vállalkozás nem növekszik, hanem csökken.

A mikromenedzser előbb-utóbb kiég, hiszen képtelen mindenre és mindenkire hosszú távon odafigyelni. Mivel ő menedzselt mindent, amikor ő kiég, a vállalkozás nagy valószínűség szerint csődöt mond, vagy jobb esetben egy olyan szakadékba zuhan, amiből nagyon nehezen tud kimászni.

A mikromenedzser arra tanítja az alkalmazottait, hogy függjenek tőle. Ha nem tudnak valamit megoldani, nem próbálnak kreatívan gondolkodni, nem keresnek megoldásokat, hanem a főnök térfelére dobják a labdát, hogy oldja meg ő. 

Mit csináljunk alkalmazottként, ha a főnök egy mikromenedzser?

Tudtára kell adnunk, hogy az, amit csinál, hosszú távon árt a vállalkozásnak. Például küldjük el neki ezt a bejegyzést. 

Mit csináljunk, ha elküldték nekünk ezt a bejegyzést? 

Először is: ismerjük fel, hogy mikromenedzserek vagyunk. Másodszor meg valljuk be, hogy ez rossz a vállalkozásnak! Aztán pedig itt van három tipp:

  1. Tanuljunk meg delegálni!
  2. Azt mondjuk meg a munkatársaknak, hogy mit kell megoldani, és ne azt, hogy hogyan.
  3. Soha, soha, soha ne oldjuk meg azt, ami egy alkalmazottunk feladata lenne.

Nyilvánvaló, hogy nem fogunk egy egyoldalas blogbejegyzés által leszokni a mikromenedzselésről. Az én célom az volt, hogy felismerjük a problémát és annak a veszélyes következményeit. Tovább már rajtunk áll, hogy megkeressük azt a menedzselési formát, amellyel a csapatunk és a vállalkozásunk nagyra tud nőni.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version