Site icon C.S. Lazzar

A negatív gondolkodás ördögi körének megszakítása: egyszerű stratégiák a gondolkodásmódod megváltoztatására

A negatív gondolkodás ördögi körének megszakítása: egyszerű stratégiák a gondolkodásmódod megváltoztatására

Nemrég valahol olvastam, hogy a gondolataink 80%-a negatív. Ez a fajta gondolkodás nemcsak a hangulatunkra, hanem az általános közérzetünkre is hatással van. Ebben a blogbejegyzésben a negatív gondolkodás boldogságunkra gyakorolt negatív hatását vizsgálom, illetve egyszerű stratégiákat kerestem, amelyek segítenek megtörni az ördögi kört, hogy egy pozitívabb gondolkodásmód felé tudjuk terelni a gondolatainkat. Röviden: hogyan gondolkodjunk, hogy boldogabbak legyünk.

Hallgasd meg (4:38 perc)
YouTube video player
Olvasd el (5 perc)

A negatív gondolkodás

A negatív gondolkodás olyan gondolkodási mintára utal, ahol a hangsúly a különböző helyzetek negatív aspektusaira irányul, nem pedig a pozitívra. Sokféle módon megnyilvánulhat, például:

Rágódás: amikor a múlt hibáin gondolkodunk, és azokat képtelenek vagyunk elengedni. 

Katasztrofizálás: egy helyzet lehetséges negatív következményeinek eltúlzása.

Önvádaskodás, áldozat-szerep: személyesen venni dolgokat, illetve felelősnek érezni magunkat a negatív eseményekért.

Negatív önbeszéd: az önmagunkkal szembeni kritikus és negatív belső párbeszéd.

A negatív gondolkodás nemcsak a hangulatunkra, hanem testi egészségünkre is hatással van. Ez megnövekedett stressz szinthez vezethet, ami olyan problémákhoz vezethet, mint a fejfájás, a fáradtság és az alvászavarok. Hozzájárulhat olyan mentális egészségügyi problémák kialakulásához is, mint a szorongás és a depresszió.

Fontos megérteni, hogy a negatív gondolkodást nem kell szégyellni, ez az emberi elme általános tendenciája, és a megfelelő stratégiákkal megváltoztatható.

Stratégiák a negatív gondolkodás megtörésére

A negatív gondolkodás ördögi körének megszakítása kihívást jelenthet, de nem lehetetlen. Íme néhány stratégia, amely segíthet:

Átgondolás

Ha negatív gondolataink vannak, próbáljuk meg a dolgokat pozitívabb megvilágításba helyezni. Például ahelyett, hogy azt gondolnánk, hogy „soha nem fogom tudni megcsinálni”, próbáljuk meg azt gondolni, hogy „még nem sikerült, de sikerülni fog, ha tovább próbálkozom”.

Felismerés és félbeszakítás

Legyünk tudatában annak, mikor vannak negatív gondolataink és tegyünk tudatos erőfeszítést annak megszakítására. Ezt megtehetjük úgy, hogy azt mondjuk magunknak gondolatban, hogy „állj” vagy „ez nem segít”. Vagy megpróbálhatjuk elterelni a gondolatainkat valami más tevékenységgel.

Pozitív gondolkodás

Gyakoroljuk a pozitív gondolkodást azáltal, hogy tudatosan törekszünk az életünk jó dolgaira összpontosítani és azoknak a pozitív velejáróira gondolni.

Vegyük körül magunkat pozitivitással

Vegyük körül magunkat pozitív hatásokkal, például emberekkel, zenével, idézetekkel, videókkal, könyvekkel és más olyan dolgokkal, amelyek inspirálnak és amitől jól érezzük magunkat. Keressünk pozitív példákat, lelki támogatókat, közösségeket, és távolodjunk el a negatív környezettől.

Mindfulness

Mind közül ez a legerősebb, úgyhogy ezt érdemes egy tanfolyam keretében alaposan elsajátítani! De ha ehhez nincs időnk vagy kedvünk, gyakoroljuk a mindfulness-t úgy, hogy próbáljunk meg jelen lenni a pillanatban, azaz figyeljünk arra, amit épp csinálunk, ne engedjük a gondolatainkat elkalandozni. Gyakoroljuk be ezt a gondolkodást úgy, hogy napi szinten üljünk le pár percre és csak a lélegzetünkre összpontosítsunk. 

Záró gondolatok

  • Emlékeztessük magunkat nap mint nap arra, hogy a negatív gondolkodás körforgásának megszakítása időt és erőfeszítést igényel, de gyakorlással meg lehet csinálni.
  • Legyünk kedvesek és türelmesek magunkkal, ne várjuk el, hogy minden egyből simán menjen.
  • A cél nem a negatív gondolatok teljes megszüntetése, hanem a gyakoriságuk és az életünkre gyakorolt hatásuk csökkentése.
  • Emlékeztessük magunkat, hogy a pozitív gondolkodás, az éberség és a pozitív környezet kulcsfontosságú a boldogsághoz.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version