Site icon C.S. Lazzar

Egyetlen dolog, ami megmenti a napod az idiótáktól

Egyetlen dolog, ami megmenti a napod az idiótáktól

Voltál már úgy, hogy a borús, esős időtől rossz kedved lett? Használtad már az autó dudáját úgy, hogy közben egy másik sofőr felmenő szülőjének ősi foglalkozását emlegetted? Mondtad már azt valaha, hogy „XY annyira idegesít”? Ezek azok az élethelyzetek, amelyek elkerülhetetlenek, mégis azt láthatjuk, hogy van, aki ezektől felrobban, s van, aki meg vígan éli tovább az életét. Mi a titkuk?

A titok valójában nagyon egyszerű: nem az számít, hogy mi történik velünk az életben, hanem az, hogy mi azokra hogyan reagálunk. Azaz: reaktív vagy proaktív emberként viselkedünk – és szándékosan nem mondtam azt, hogy reaktív vagy proaktív emberek vagyunk, ugyanis a proaktivitás tanulható. 

Mennyire könnyen döntjük el azt, hogy mennyi ideig mossunk fogat? Pikk-pakk, nem igaz? Mi lenne, ha ugyanilyen könnyen dönthetnénk arról is, hogy felidegesedjünk vagy sem, amikor valami vagy valaki nagyon idegesítő? Mondjuk egy idióta sofőr bevág elénk, mi pedig fékezünk, aztán fütyülve megyünk tovább. Hú, az nagyon jó lenne, igaz? 

Sokan – nagyon sokan – nem értenek egyet velem. Nem lenne jó! Az a sofőr egy idióta! Le kell dudálni és be kell neki mutatni… Mert akkor ő megtanulja a leckét, és nem lesz többé tuskó? Hát nem… Tuskó marad. S egy kicsit mi is azok leszünk…

De az igazság az, hogy dönthetünk másként, például úgy, hogy fittyet hányunk rá (apropó, mi az a fitty és miért kell hányni? A fitty a régi népnyelvben „ujjal való pattintást” jelentett – írja Bárdosi Vilmos nyelvész –, fittyet vetni vagy fittyet hányni pedig annyit tett, mint a középső- vagy mutatóujjhoz szorított hüvelykujjal csattanó hangot létrehozni.) – és egy perc múlva már nem is emlékszünk rá. Nem rondít bele a napunkba, nem megy rá a jókedvünk. Ha belegondolunk, megéri, nem?

Ennyit jelent proaktívnak lenni, szemben a reaktivitással. Nem csupán reagálunk az eseményekre, mint holmi ösztönlények, hanem mint tudatos emberek, a reakciónkat megelőzve, olyan döntéseket hozunk, amelyek jobban szolgálnak bennünket. 

Próbáld ki! Légy proaktív és megtapasztalhatod azt a felszabadító érzést, amit a döntés szabadsága megadhat neked. 

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version