Site icon C.S. Lazzar

A kiégés veszélyes! 4 ok és azoknak a megoldásai

A kiégés veszélyes! 4 ok és azoknak a megoldásai

Állandóan fáradtnak érzed magad? Már nem leled örömöd abban, amit addig élvezettel csináltál? Minden és mindenki irritál? Ideges vagy különösebb ok nélkül? Érzed, hogy csak egy hajszálon múlik az, hogy felmondj? 

A fenti tünetek összessége általában egy dologra utal: kiégés. De nagyon fontos, hogy megkeressük, mi okozza, mert így a megoldás is sokkal egyszerűbb lesz. Nem biztos, hogy azonnal a legdrasztikusabb változathoz kell fordulnunk – mint például felmondani, elválni, mindennek véget vetni… Itt van a négy leggyakrabban előforduló ok és a megoldások:

  1. Túlterhelés

Mindenkinek van egy bizonyos terhelési, munkabírási szintje. Legtöbbünk azonban ennél többet is képes elvégezni, viszont csak rövid ideig. Ha a munkabírási szint alatt dolgozunk, akkor mindig képesek vagyunk kihozni magunkból a maximumot. Ezt látják a felettesek is és rendszerint az ilyen emberekre bíznak további feladatokat. Logikus: arra bízzák a feladatokat, aki a legjobban, leggyorsabban elvégzi azokat. Az eredmény nem meglepő: a jó ember túlterhelődik, a végeredmény pedig a kiégés. 

Megoldás: tudd, hogy mennyit vagy képes magadra vállalni, ismerd a határaidat. Tervezz, terv szerint dolgozz, ne vállalj többet, mint amennyit a terv megenged, delegálj, és tanulj meg nemet mondani. További tippek itt: Mivel kezdjem, ha minden sürgős és minden fontos?

  1. Rossz társaság

A kiégés ragályos. Kikkel dolgozol együtt? Van a közvetlen környezetedben olyan ember, aki kiégett? Mert az ilyen ember rendszerint másokat is magával ránt. Milyen emberek dolgoznak veled vagy körülötted? Támogató, bátorító, pozitív, jó kedélyű emberek? Vagy épp ellenkezőleg? 

Megoldás: figyeld meg a környezetedben dolgozó munkatársaidat. Ha a szükség kéri, neked kell változtatnod. A döntés a tiéd, te tudod, mik a lehetőségeid. A munkatársaidat valószínűleg nem tudod megváltoztatni, úgyhogy megoldás lehet az, hogy egy másik irodába költözöl.

  1. Igazságosság

Értékelik a munkádat? Egyenlően megkapod a kellő elismerést azért, amit teszel, úgy mint más is? Vagy mindig csak más részesül dícséretben, jutalmakban? Másokat esetleg különleges bánásmódban részesítenek veled szemben? Például másnak rendszeresen meghosszabbítják a feladatra szánt határidejét vagy plusz erőforrásokat biztosítanak, neked meg nem? Az igazságtalanság igencsak kimerítő tud lenni, végül akár kiégéshez is vezethet.

Megoldás: beszélj a feletteseddel, hívd fel a figyelmét az igazságtalanságokra, mutass fel konkrét példákat. Vigyázz, mert egy-két eset még nem elég bizonyíték, ez még általánosításnak tűnhet. Inkább úgy közelítsd meg a témát, hogy felmutatod a konkrét esetet és rávilágítasz, hogy nem érted, miért volt ez az eset más, mint a te eseted. Így a felettesed számára nem tűnik sem számonkérésnek, sem panaszkodásnak vagy „felhányásnak”. 

  1. Értékrendbeli szintkülönbség

Ha van egy stabil értékrended, a cégednek pedig nincs, vagy ha van is, de alacsonyabb, mint a tiéd, hosszú távon ez kiégéshez vezethet nálad, hiszen folyamatosan alá kell rendelned magad valaminek, aminél te jobb vagy. Ha például fontos neked, hogy a helyes úton járj, ellenben azt látod, hogy a főnököd folyton kiskapukat keres, feketézik, netán adócsalást követ el, itt az ideje változtatni.

Megoldás: kérdezd meg magadtól, hogy mennyire fontos számodra az értékrended betartása. Ha a cégpolitikán, vezetőségen nem tudsz változtatni, nem sok lehetőséged marad… Kénytelen leszel felmondani. De ha már ezt fontolgatod, egy próbát megér: beszélj a feletteseddel!

A kiégés annak a jele, hogy valaminek meg kell változnia.

Bármi is okozza a bejegyzés elején említett tüneteket, ha fennáll nálad a kiégés gyanúja, azonnal változtass, hiszen drasztikus hatásai lehetnek az életed más területeire is.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version