Site icon C.S. Lazzar

A tudomány véleménye: az alvás vagy az edzés fontosabb?

A tudomány véleménye: az alvás vagy az edzés fontosabb?

Voltál már úgy, hogy edzettél volna, de nem volt hozzá energiád? Tudom. Sokszor. Én is voltam így. És kipróbáltam két változatot: inkább pihentem egyet vagy edzettem annak ellenére, hogy nem volt energiám hozzá. Melyik volt a jobb választás?

Én gyakorlatilag úgy jártam, hogy akár edztem, akár pihentem, az eredmény ugyanaz volt: jól éreztem magam utána. Engem tehát konkrétan az érdekelt, hogy ha mindkét változat ugyanúgy feltölt energiával, melyik a jobb a szervezetem, az egészségem számára? 

A választ Melania Juntti, a fatherly.com magazin számára írt cikkéből kaptam meg. 

Első kérdés: mennyi alvásra van szükségem?

A cikk egy orvosi egyetem professzorát idézi, aki szerint minden ember szervezetének szüksége van hét óra alvásra. Ha ennél kevesebbet alszunk, annak rövid és hosszú távú egészségügyi következményei lesznek, megnő a szívbetegségek kockázata, memóriazavarhoz illetve cukorbetegséghez vezethet. 

A következetes testedzéseknek hasonló pozitív hatásai vannak, ugyanakkor a sport mellőzése hasonlóképpen komoly kockázatokkal jár. Az idézett professzor szerint „kétirányú kapcsolat van az alvás minősége illetve a testmozgás között”. Az edzések feljavíthatják a mély alvás minőségét, valamint egy jó alvás fokozza a másnapi edzés színvonalát. Emiatt vonakodik minden tanácsadó attól, hogy bármelyiket a másik elé helyezze, legtöbben azt mondják: mindkettő ugyanolyan fontos. 

Ha mégis választani kell, akkor legtöbben az alvásra teszik a voksukat. Ha kihagyunk egyetlen alvást, annak már másnap érezhető, komoly következményei lesznek. Ha kihagyunk több napi alvást, hosszú távú károsodást szenved a szervezet. Ugyanez nem mondható el a testedzésről. Kihagyhatunk akár egy hetet, egy hónapot, sőt még egy évet is és semmi különösebb következménye nem lesz. Legalábbis rövid távon. Legfeljebb felszedünk néhány plusz kilót, de ez sem törvényszerű. Viszont hosszú távon nézve a sport mellőzésének szintén nagyon sok, akár életveszélyt előidéző hatása lehet. 

Tehát: mindkettő ugyanolyan fontos, de az alvás előnyt élvez. Amikor edzeni készülünk, és azt érezzük, hogy fáradtak vagyunk, gondoljunk vissza az utolsó éjszakára. Mennyit aludtunk? Hogy aludtunk? Reggel kipihenten ébredtünk? Ha a válasz igen, akkor egyértelműen edzenünk kell. Ebben az esetben fél óra edzés több pozitív hatással jár, mint fél óra alvás. Ha a válasz nem, azaz nem aludtunk jól vagy eleget, szükségünk lehet egy „power-nap”-nek [ejtsd: páuer-nep] nevezett (rápihenés, gyors szieszta, szundi) rövid (!) alvásra. A tökéletes power-nap kora délután, körülbelül 1 óra magasságában ideális, és nem tart tovább húsz percnél. 

Nincs mindig időnk egy alapos edzésre, de akkor se feledkezzünk meg a mozgás fontosságáról. Lenyírni a füvet vagy ellapátolni a havat, porszívózni vagy épp táncolni a kisbabával a konyhában főzés közben, mind-mind olyan mozgás, ami bár nem helyettesít egy alapos edzést, hozzájárul egy jó, pihentető alváshoz, így másnap sokkal energikusabbak leszünk, s talán belefér egy alaposabb edzés is.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version