Site icon C.S. Lazzar

Többet ér egy jó barát, mint 1000 like a Facebookon

Többet ér egy jó barát, mint 1000 like a Facebookon

Sokan úgy gondolják, hogy a barátságoknak csupán a boldogságban van szerepük – néha összeülünk, jókat röhögünk, miccset eszünk és sört vedelünk -, buli az élet! De a valóság ennél sokkal rémisztőbb!

A körülöttünk lévő emberek ugyanis hatással vannak a gondolkodásunkra, érzéseinkre, cselekedeteinkre és ezáltal gyakorlatilag befolyással vannak arra, hogy merre alakul az életünk. Nem vagyunk boldogok? Nem vagyunk sikeresek? Ne csak a tükörben keressük a problémát, hanem nézzünk szét, hogy milyen emberek vesznek körül. 

Alapjában véve én egy pozitív ember vagyok, ám volt egy periódus az életemben, amikor elég sok negativitás ért engem a környezetemből. A megdöbbentő az, hogy – így utólag visszagondolva – akkoriban észre sem vettem, hogy mennyire benne voltam egy lefelé vezető spirálban. Egyre többet panaszkodtam, pletykáltam és egyre többször láttam az érem koszos, kormos, baktériumoktól fertőzött oldalát… 

Nagyon nehéz észrevennünk, amikor már benne vagyunk ebben a körben, hogy valami nincs rendben, hiszen alapvető emberi tulajdonságunk, hogy utánozzuk a környezetünket, be akarunk illeszkedni. Mielőtt észbekapnánk, mind ott vagyunk egy sötét, hideg gödör alján és az egyetlen vigaszunk az, hogy egymásnak panaszkodunk.

Igenis tudatosnak kell lennünk és észre kell vennünk, ha a környezetünkben negatív emberek vannak – ki kell őket zárni az életünkből vagy legalább korlátozni kell velük az érintkezést, mert mint már oly sokszor írtam: annak az öt embernek leszünk az átlaga, akikkel a legtöbbet érintkezünk.

Nézzük meg, kik vesznek körül minket: a jó barátok feltöltenek, támogatnak, jókedvre derítenek bennünket, míg a rossz barátok kritizálnak, lehúznak, pletykálnak, panaszkodnak. Nézzünk tükörbe: jó barátok vagyunk vagy sem? Figyelünk másokra? Empatikusak vagyunk? Vagy mindig magunkra fordítjuk a reflektorfényt? Tudod, amikor valaki mesél nekünk valamit és mi azzal válaszolunk, hogy „ez olyan, mint amikor én…”. 

Tartsuk szem előtt, hogy az a maroknyi ember, akik az életünk szerves részét alkotják, valójában meghatározzák az életutunkat is. Ha nem akarunk olyanok lenni, mint ők, akkor ne töltsünk időt velük. S ne feledjünk mi is jó barátok lenni mások számára!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version