Site icon C.S. Lazzar

Csak addig számolj, amíg fő a tea! Stresszcsökkentés okosan

Csak addig számolj, amíg fő a tea! Stresszcsökkentés okosan

Van egy mondás, miszerint „Életünk nem más, mint a pillanatok halmaza, melyekben nem tudod, hogy vajon jó ötlet-e még egy csésze kávét inni.” Kétségtelen, hogy a felgyorsult világunknak köszönhetően a stressz a mindennapjaink része, ez viszont igencsak komoly kihívások elé állít minket. Ma feltárok néhány gyors és tudományosan alátámasztott tippet, amelyek segítségével gyorsan „újraindíthatjuk” az agyunkat a nehéz pillanatokban.

Olvasás
Először is, vegyünk elő egy könyvet és olvassunk el 10 oldalt. Nem, nem viccelek! Kutatók szerint már 6 perc olvasás is csökkentheti a stresszt akár 68 százalékkal! Úgy tűnik, a szívverésünk lelassul, az agyunk pedig újraindul a szavak szövésén keresztül. Akit sok stressz ér, javasolt, hogy tartson mindig magánál valami olvasnivalót. 

Teázás

Következő tipp: a teázás. Furán hangzik? A tudomány nem viccel! Kutatások szerint a fekete tea, a zöld tea és a kamilla különösen jó a stresszhormon, azaz a kortizol csökkentésére és az ellazulás elősegítésére. Tehát legközelebb, amikor azt érezzük, hogy a stressz elkezd a hatalma alá keríteni, csak főzzünk egy teát és szippantsuk fel a nyugalmat, amit ad!

Séta a szabadban

Ha pedig már túl vagyunk a teázáson, de még mindig stresszesek vagyunk, húzzuk fel a cipőnket és menjünk ki a szabadba 10 percre. A friss levegő és a környezetváltozás nagy hatással van a hangulatunkra. A szabadban, a természetben lenni javítja a hangulatot, csökkenti a stresszt, valamint a szívverés és a vérnyomás is normalizálódik. Az irodában vagy otthon ülve könnyű elfelejteni, milyen gyönyörű a világ odakint – ne hagyjuk, hogy a stressz a négy fal közé szorítson minket!

Barátok és zene
Persze, az ismerős arcok és a kellemes zenék sem maradhatnak ki: egy jó beszélgetés a barátainkkal vagy a kedvenc zenéink hallgatása is csodákra képesek. 

Négyzetlégzés

A leggyorsabb technika a „négyzetes légzés”: négy mély lélegzetvétel – 4 másodperc be, 4 másodperc tartás, 4 másodperc ki, 4 másodperc szünet, majd ismétlés, összesen négyszer.

Súlyemelés
Ha pedig igazán eluralkodott rajtunk a stressz, vegyük számításba Arnold Schwarzenegger tippjét: emeljünk súlyokat. Az erőfeszítés utáni megkönnyebbülés csökkenti a stresszt és fizikailag is erősebbé tesz minket. 

A lényeg, hogy a stressz olyan probléma, amire van megoldás. Testünk rendkívül ellenálló és alkalmazkodó, sokáig bírja, de előbb-utóbb neki is sok lesz. Ezért fontos, hogy ha stressz ér bennünket, legyünk tudatosak, hogy mit kezdünk vele és hogyan reagálunk rá. 

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version