Site icon C.S. Lazzar

A lényegtelen feladatok csapdája: hogyan kerüld el az időpocsékolást?

A lényegtelen feladatok csapdája: hogyan kerüld el az időpocsékolást?

Tudjuk, hogy az idő a legértékesebb eszközünk. Tudjuk, hogy azt az időt, ami elmúlt, már nem kaphatjuk vissza. És mégis elpocsékolunk napokat, hónapokat, sőt éveket az életünkből. Gyakran meg észre sem vesszük, mert annyira elveszünk a dolgok folyamában. Például tudtad, hogy a legláthatatlanabb időpocsékolás az, amikor jó munkát végzel egy lényegtelen feladaton? 

Miért ne foglalkozzunk lényegtelen feladatokkal?

Jó érzés, ugye, amikor kipipálhatunk egy feladatot a teendő listánkon? Ez a gond! A lényegtelen feladatok lehet, hogy gyorsan elvégezhetők és így hamarabb elnyerjük a jutalmat – a „kész vagyok!” érzését. De ez egy csapda! Az idő, amit lényegtelen feladatok kipipálására szánunk, olyan, mint a pénz, amit kiszórunk az ablakon – elveszett és soha nem kapjuk vissza. Véssük az eszünkbe: a lényegtelen feladatokkal eltöltött idő nem segít előre a nagyobb céljaink felé.

Hogyan vegyük észre és kerüljük el a lényegtelen feladatokat?

Az első lépés az, hogy légy tudatosabb. Kérdezd meg magadtól: „Ez a feladat hozzásegít a nagyobb céljaimhoz?” vagy a híres Steve Jobs mondattal indítsd a napodat: „Ha ez lenne az életem utolsó napja, azzal foglalkoznék ma, amire készülök?” Ha a válasz nem, akkor talán ideje újragondolni a prioritásaidat.

Végül is, a lényeges és lényegtelen feladatok közötti különbség nem mindig fekete-fehér. Azonban, ha hozzá tudsz szokni ahhoz, hogy mindig felteszed magadnak ezeket a kérdéseket, sokkal jobban fogod használni az idődet.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

  1. Hogyan tudom eldönteni, mi a lényeges és mi a lényegtelen feladat?

Mindenképpen érdemes feltenned magadnak a kérdést, hogy a feladat hozzásegít-e a nagyobb céljaidhoz. Ha a válasz nem, akkor valószínűleg nem érdemes rá időt pazarolni. Ugyanakkor segíthet az Eisenhower-matrix – olvass róla többet itt.

  1. Milyen lényegtelen feladatokat végzek leggyakrabban?

Ez egyénfüggő, de néhány példa lehet: a közösségi média túlzott használata, a tökéletességre törekvés, túl sok idő eltöltése a megjelenésünkkel.

  1. Hogyan kerülhetem el a lényegtelen feladatokat?

A legjobb módja annak, hogy elkerüld a lényegtelen feladatokat, ha tudatosan gondolkodsz róla, hogy mennyi időt és energiát szánsz rájuk.

  1. Mi a teendő, ha nem tudom eldönteni, hogy egy feladat lényeges-e vagy sem?

Ebben az esetben érdemes segítséget kérni. Beszélj egy mentorral, coach-al vagy akár egy baráttal. Ők más szemszögből látják a helyzetet, ami segíthet meghozni a döntést.

  1. Mi van, ha a lényegtelen feladatok elvégzése boldoggá tesz?

Ha valami boldoggá tesz, akkor valószínűleg nem lényegtelen. Az élet nem csak a produktivitásról szól, hanem arról is, hogy élvezzük a pillanatot.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version