Site icon C.S. Lazzar

A problémák gyökerének kezelése – avagy hogyan oldjunk meg bármit

A problémák gyökerének kezelése - avagy hogyan oldjunk meg bármit

Az élet tele van kihívásokkal és problémákkal. De bármilyen problémával is szembesülünk, a leghatékonyabb megoldás gyakran az, ha nem magát a problémát, hanem annak gyökerét, azaz a valódi okát tárjuk fel és szüntetjük meg. Így elkerülhetjük, hogy a probléma újból és újból visszatérjen.

A tüneti kezelés buktatói

Sokan hajlamosak vagyunk a problémák közvetlen kezelésére. Például ha fáj a fejünk, beveszünk egy fájdalomcsillapítót. Ez rövid távon segíthet, de a probléma gyökere továbbra is fennáll, így a fájdalom újból és újból visszatér. 

A gyökér-okok feltárása és megszüntetése

Ehelyett érdemesebb a valódi okot megtalálni és kezelni. Fejfájás esetén ez lehet például a stressz, a rossz testtartás vagy a folyadékhiány. Ha ezeket orvosoljuk, megszűnhet a probléma.

Hogyan találjuk meg a valódi okokat? Az 5 Miért módszer

Az „5 Miért” módszer egy egyszerű, de hatékony technika a problémák okainak feltárásához, melyet eredetileg a Toyota gyártási rendszerében alkalmaztak a minőségfejlesztés érdekében. A módszer lényege az, hogy a probléma okainak felderítése során addig kérdezzük meg az egymást követő „Miért?” kérdéseket, amíg el nem érjük a probléma alapvető okát. A nevében szereplő „5” nem szigorúan öt kérdésre utal, hanem arra a gyakorlatra, hogy sokszor öt körülbelüli lépésben juthatunk el a valódi okhoz.

Hogyan alkalmazzuk az 5 Miért módszert?

  1. Határozd meg a problémát: Mielőtt elkezded a „Miért?” kérdések sorát, tisztázd, hogy pontosan mi a probléma. Ez a lépés kritikus a folyamat számára, mivel a rosszul azonosított probléma hamis irányba vezethet.
  1. Tedd fel az első „Miért?” kérdést: Kérdezz rá arra, hogy miért történt a probléma. Keress egy választ, amely egyszerű, közvetlen és valóságalapú.
  1. Mélyedj el tovább a válaszokban: Minden válaszra tegyél fel egy új „Miért?” kérdést, amíg el nem érsz az alapvető okhoz. Nem kötelező ötször kérdezni – lehet, hogy több vagy kevesebb alkalommal jutsz el a gyökér-okig.
  1. Ellenőrizd a válaszaidat: Győződj meg róla, hogy a válaszaid logikusak és valóságalapúak. Ha nem vagy biztos benne, érdemes mások véleményét is kikérni.
  1. Intézkedj a gyökér-ok alapján: Ha azonosítottad a probléma alapvető okát, dolgozz ki egy tervet annak kezelésére. Ha csak a tüneteket kezeled, a probléma valószínűleg újra előjön.

Példa az 5 Miért módszerre:

Probléma: Az autóm nem indul el.

  1. Miért? Mert az akkumulátor lemerült.
  2. Miért? Mert az alternátor nem tölti fel.
  3. Miért? Mert az alternátor szíja elszakadt.
  4. Miért? Mert az alternátor szíj már elöregedett és nem cserélték időben.
  5. Miért? Mert nem volt rendszeres karbantartás és ellenőrzés.

Megoldás: Rendszeresíteni kell az autó karbantartását és ellenőrzését, hogy megelőzzük az ilyen problémákat a jövőben.

Az „5 Miért” módszer egyszerűsége ellenére nagyon erőteljes eszköz a problémák okainak feltárásában és a hatékony megoldások kidolgozásában. Azonban fontos megjegyezni, hogy nem minden helyzetben és problémában ideális, és néha más analitikai módszerekkel kell kombinálni a legjobb eredmények érdekében.

És végül…

Bármilyen problémával találjuk is szembe magunkat, a kulcs a valódi okok megtalálása és kezelése. Így orvosolhatjuk tartósan a problémát. Ne féljünk segítséget kérni, ha szükséges!

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

  1. Mi a teendő, ha nem találom a probléma gyökerét?

Ilyenkor érdemes mások véleményét is kikérni, hátha ők segítenek rávilágítani a valódi okokra. De ne adjuk fel, előbb-utóbb rájövünk!

  1. Mindig az okokat kell keresni, és nem magát a problémát kezelni?

Nem feltétlenül, vannak helyzetek, amikor a tüneti kezelés is jó megoldás lehet rövid távon. De hosszú távon a gyökér-okokat érdemes megszüntetni.

  1. Mi a teendő, ha az okok összetettek?
    Ilyenkor apró lépésekben, egyesével kezeljük az egyes részokokat. Időbe telik, de így biztosan megoldjuk a problémát véglegesen.
  1. Hogyan kerüljem el, hogy a probléma visszatérjen?

Ha ismerjük a kiváltó okokat, megelőzhetjük a problémát. De az is fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a helyzetet, és szükség esetén beavatkozzunk.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version