C.S. Lazzar

Idegesít valami vagy valaki? Itt a megoldás

Biztos veled is előfordult már, hogy valaki vagy valami annyira frusztrált, hogy legszívesebben felrobbantál volna. Mit tegyünk ilyenkor? Húzzunk be neki egyet? Ordítsunk? Toporzékoljunk? Ebben a cikkben megmutatom a neked a fájó igazságot ezekről a helyzetekről. Csak akkor olvass tovább, ha felkészültél rá, hogy tükörbe nézz és lehet, hogy nem fog tetszeni, amit látsz.

Téged is kihoznak a sodrodból a következő helyzetek?

  • 5 km/órával totyogsz egy autó mögött, amikor senki nincs előtte. 
  • Sorban állsz egy olyan kasszánál, ahol a kasszás többet nézelődik, mint amennyit dolgozik. 
  • A párod már megint piszkálja a körmét.
  • Újabb feladatot sóz rád a főnök, pedig így sem látszol ki a munkából.

Kié a frusztráció? 

Nem csoda, ha a fentieknek már csupán a gondolatától feláll a szőr a hátadon. Nem vagy ezzel egyedül. De rendkívül fontos megérteni, hogy bár külső tényezők vagy más emberek válthatják ki a frusztrációnkat, a frusztráció a miénk. Nem az emberre vagy a helyzetre reagálunk, hanem a saját érzéseinkre azzal az emberrel vagy a helyzettel kapcsolatosan. Ezek a saját érzéseink, és az érzéseink nem másvalaki vagy másvalami hibái. Amikor felismerjük és megértjük ezt, készen állunk arra, hogy felelősséget vállaljunk a saját érzéseinkért és akár megváltoztassuk azokat. 

Szóval kié a frusztráció?

A fenti gondolat a legtöbb emberből ellenkezést vált ki. „De, igenis a másik ember a hülye! Nem velem van a baj. Ő a hülye. Azért vagyok ideges, mert ő hülye!” Ezért kénytelen vagyok még egyszer elmondani: Nem az emberre vagy a helyzetre reagálunk, hanem a saját érzéseinkre azzal az emberrel vagy a helyzettel kapcsolatosan. 

Biztosan láttál már olyan embert, akit egyáltalán nem hat meg ugyanaz a szituáció, amitől te robbansz? Tehát jogos a kijelentés, miszerint nem maga a szituáció az, ami felidegesít téged  – mert ha így lenne, akkor kivétel nélkül mindenki ideges lenne tőle -, hanem attól idegeskedsz fel, ahogyan érzed te magad attól a helyzettől. 

Lerajzolom:

Kié a frusztráció?

Látod már, hogy te vagy a felelős azért, hogy hogyan érzed magad? Nem más emberek és nem különböző szituációk. Rajtad múlik, hogy frusztrált leszel vagy sem.

Hogyan változtassunk a negatív érzéseinken?

Lélegezzünk mélyeket! 

Néhány mély lélegzet segít lecsillapodni és átgondolni a dolgokat.

Más szemszögből 

Lehet, hogy a másik félnek is megvan a maga igazsága. Próbáljuk meg látni az ő nézőpontját!

Keressünk megoldást!

Mit tehetünk, hogy javítsunk a helyzeten? Legyünk proaktívak!

Humor 

Nevessünk egy jót az egészen, így könnyebb lesz!

Kényeztessük magunkat!

Tegyünk valamit, ami jó érzéssel tölt el minket.

És végül…

A frusztráció természetes dolog, de rajtunk múlik, hogyan kezeljük. Lélegezzünk, gondolkodjunk pozitívan és tegyünk a helyzetért! Így átvészelhetjük a nehéz pillanatokat is.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

  1. Mi a teendő, ha valaki szándékosan frusztrál?

Ilyenkor az lehet a legjobb, ha elkerüljük az illetőt vagy beszélünk vele a problémáról. De a lényeg, hogy tudjuk: nem kell frusztráltnak lennünk, dönthetünk másként.

  1. Rendben van dühösnek lennem? 

Persze, a düh is egy természetes érzés. A lényeg, hogy ne másokon vezessük le és próbáljunk rá pozitív megoldást találni.

  1. Hogyan kezeljem, ha a főnököm idegesít?

Maradjunk tisztelettudóak és próbáljuk meg higgadtan elmagyarázni a szempontunkat. De ha nem javul, érdemes lehet másik állást keresni.

  1. Mit tehetek, ha nem tudom megváltoztatni az érzéseimet?
    Az érzelmeink megváltoztatása egy hosszú út. Minden a gondolatainkkal kezdődik, tehát elsősorban gyakorolnunk kell a pozitív gondolkodást. 
  1. Miért van az, hogy néha mások a „hibásak” az érzéseimért? 

Ez egy általános emberi hajlam, hogy kívülről keresünk okokat – mert könnyebb, mert így szoktuk meg -, de valójában minden bennünk kezdődik. A probléma is, de a megoldás is.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version