Site icon C.S. Lazzar

Így szűrd ki a felesleges dolgokat az életedből: az 5×5-ös szabály

Így szűrd ki a felesleges dolgokat az életedből: az 5x5-ös szabály

Biztos veled is előfordult már, hogy több, mint egy fél órát vártál, mire az ügyfélszolgálat válaszolt a hívásodra. S mindezt miért? Mert le akartad ordítani valakinek a fejét. Velem gyakran megesik, főleg a munkámban: belebonyolódom apró részletek tisztázásába, miközben a nagyobb kép szempontjából nincs is jelentősége az egésznek. De a magánéletemben is látom ezt a hajlamot: túl sokat rágódom dolgokon, amik öt év múlva már biztos, hogy nem fognak számítani.

Mennyi időt pazarolunk feleslegesen?

Kiszámoltam, hogy egy átlagos héten legalább 4-5 órát töltök olyan tevékenységekkel, amiknek nincs hosszú távú haszna. Levelezés ügyfelekkel apró részletekről, meetingek, amiknek nincs célja, végeláthatatlan telefonbeszélgetések a bankkal, biztosítóval – a lista végtelen. És még nem is beszéltem a felesleges idegeskedésről ezek kapcsán! Mennyi energiát spórolnék meg, ha ezeket a dolgokat egyszerűen nem csinálnám?

Jöjjünk rá előre, mi fog számítani!

Ahogy a mondás tartja: bárcsak olyan okos lennék előre, mint mások utólag! Hát próbáljunk meg előre okosak lenni. Alkalmazzuk az 5×5-ös szabályt: ha 5 év múlva valami nem fog számítani az életemben, akkor most nem szánok rá 5 percnél több időt.

Mire érdemes alkalmazni ezt a módszert?

Ezt a keretet tökéletesen rávetíthetjük minden olyan dologra, amit mások elvárnak tőlünk, amit mi érzünk kötelességünknek, vagy amin feleslegesen aggódunk, stresszelünk. Mielőtt belemerülnénk, kérdezzük meg: fog ez számítani 5 év múlva?

Ha a válasz „nem”, akkor engedjük el, és térjünk át fontosabb dolgokra! Így rengeteg időt és energiát takaríthatunk meg.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Nem túl egyszerű ez a szabály? Nem kell több az élethez, mint 5 perc alatt eldönteni, mi fontos és mi nem?

A szabály egyszerűsége egyben az erőssége is szerintem, hiszen így könnyen alkalmazható a hétköznapok során. Azonnal átlátjuk, mihez érdemes energiát pazarolnunk és mihez nem. 

Ki dönti el, mi számít fontosnak 5 év múlva?

Természetesen mi magunk döntjük el ezt, szubjektív alapon. Nem tudhatjuk biztosan előre, mi fog bekövetkezni, de az életünkről, céljainkról magunknak van a legteljesebb képünk. Így mi vagyunk a legalkalmasabbak eldönteni, mi illik a hosszú távú terveinkbe. 

Mi van, ha mégis fontos lett valami, amit eleinte elengedtem?

Előfordulhat sajnos, hogy tévedünk és 5 év múlva mégis fontosnak bizonyul valami. De a szabály nem azt mondja, hogy felejtsük el ezeket a dolgokat. Csak hogy pillanatnyilag ne foglalkozzunk sokat vele. Ha idővel fontossá válik, újra elővehetjük. De addig sem veszítettünk sok energiát vele.

Hogyan tudom meggyőzni másokat, hagyjanak békén olyan feladatokkal, amik feleslegesek?

Valóban nehéz lehet másokat meggyőzni erről, főleg a munkahelyen vagy családban. De ha világosan, nyugodtan elmagyarázzuk az okainkat és hivatkozunk a fontossági sorrendre, többnyire megértik. Ha nem, akkor is ragaszkodjunk a saját határainkhoz és mondjunk nemet a felesleges feladatokra. 

Mit tegyek, ha hajlamos vagyok túlaggódni és túlgondolni a dolgokat?

Nagyon jó önismeret, hogy felismerted ezt magadban! Ilyenkor különösen jó szolgálatot tehet ez a szabály, ha odafigyelünk rá. 

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version