Site icon C.S. Lazzar

Napi 15 perc az ifjúság megőrzéséért

Napi 15 perc az ifjúság megőrzéséért

Úgy éljük a napjainkat, mintha azt hinnénk, örökké fiatalok és egészségesek maradunk. Nem igazán gondolunk arra, hogy a testünk sajnos előbb-utóbb legyengül és leépül. Pedig az egészségünk igencsak törékeny és a rossz szokásainknak is megisszuk a levét idővel. De nem kell ebbe belenyugodnunk! Van rá mód, hogy késleltessük a korral járó hanyatlást.

A test öregedése elkerülhetetlen – de lassítható

Az idő múlásával sajnos óhatatlanul gyengülnek az izmaink, romlik a mozgáskoordinációnk, csökken az erőnlétünk. Ez velejárója az öregedésnek. De rajtunk is múlik, mennyire engedjük, hogy ezek a folyamatok eluralkodjanak rajtunk.

A mozgásszegény életmód felgyorsítja a leépülést. De ha odafigyelünk magunkra, sokat tehetünk azért, hogy minél tovább megőrizzük frissességünket, rugalmasságunkat.

15 perc az egész – ennyit tegyünk érte naponta

Meglepő lehet, de már napi 15 perc rendszeres testmozgás is számottevően lassítja az öregedés jeleinek megjelenését. Fokozatosan építkezve aztán tovább növelhetjük az időtartamot, intenzitást.

De kezdjük a 15 perccel, hiszen ennyit tényleg bárki be tud iktatni a napjába. Legyen ez egy határozott elhatározás, amit minden nap megcselekszünk, akárhol is vagyunk. Mert megéri – magunknak tesszük a legnagyobb szívességet vele!


GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Mi számít rendszeres testmozgásnak?

A „rendszeres” azt jelenti, hogy minden nap, kihagyás nélkül végezzük, akármilyen rövid ideig is. Lehet futás, kocogás, gyaloglás, úszás – a lényeg, hogy dobogtassa meg a szívünket. De akár otthon is csinálható kondiedzés, jóga stb. Csak legyünk kitartóak.

Muszáj minden nap csinálni?

Nem feltétlenül, de minél többször, annál jobb. A rendszeresség a kulcs. Ha hetente legalább 3-4 alkalommal sportolunk, már sokat teszünk az egészségünkért. 

Elég a 15 perc? Nem kéne több időt szánni rá?

Kezdésként a 15 perc is sokat számít! Azután fokozatosan emelhetjük az időtartamot 20, 30 percig vagy még tovább. De ha minden nap kitartóan csináljuk a 15 percet, már attól is érezhető eredményeket fogunk tapasztalni – mind erőnlétben, mind a közérzetünk javulásában.

Mit tegyek, ha lusta, kényelmes típus vagyok?

Mindannyian hajlamosak vagyunk a kényelemre, nem könnyű leküzdeni a lustaságot. De ha világos célt tűzünk ki magunk elé, amiért megéri mozogni, az segíthet. Például tetszeni magunknak, jól érezni magunkat a bőrünkben, több energiánk legyen játszani a gyerekekkel. Keressük meg az ösztönzőket! 

Hogyan építsek be rendszeresen sportot a nyüzsgő napjaimba?

Ez sokaknak gondot okoz a rohanó életvitel miatt. De mindig találhatunk 15 percet. Keljünk fel 15 perccel korábban. Sétáljunk gyalog vagy tekerjünk biciklivel munkába. Tartsunk futó- vagy jógaszünetet az irodában. Használjuk ki a hétvégéket. Csak rajtunk múlik, szakítsunk időt magunkra!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version