Site icon C.S. Lazzar

Pozitív kérdések, pozitív válaszok, pozitív eredmények

Pozitív kérdések, pozitív válaszok, pozitív eredmények

A magunknak feltett kérdések nagyban meghatározzák, milyen válaszokat kapunk. Például ha azt kérdezzük: „Miért nem vagyok sikeres?”, olyan válaszokat kapunk, amik lehúznak minket. De ha ehelyett azt kérdezzük „Hogyan érhetnék el sikert ebben a helyzetben?”, olyan válaszok érkeznek, amik előrébb visznek. Nagyon fontos, hogy tudatosan válasszuk meg a kérdéseinket.

A negatív kérdések negatív válaszokat szülnek

Ha olyan kérdéseket teszünk fel, amik a belső párbeszédünket negatív irányba terelik, az kihat a gondolkodásunkra. Elbizonytalanít, szorongást és tehetetlenség érzetét kelti. Ehelyett érdemes a megoldásra, a lehetőségekre és a fejlődésre fókuszálni.

A pozitív kérdések inspirálnak és motiválnak

Ha úgy teszünk fel egy kérdést magunknak, hogy „Hogyan boldogulhatnék ebben a szituációban”, az aktiválja a kreativitásunkat. Elkezdünk lehetőségekben és megoldásokban gondolkodni. Az inspiráló kérdések motiválnak is minket, hiszen máris azt keressük, miként érhetjük el céljainkat. Beindul a problémamegoldó gondolkodás.

Szóval kezdjük el újrafogalmazni a saját belső kérdéseinket egy produktív, megoldásközpontú irányba! Higgyünk a saját lehetőségeinkben és képességeinkben! És az eredmény nem marad el.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Hogyan fogalmazzak újra egy negatív kérdést pozitív irányba?

Például így: „Miért nem sikerül lefogyjak?” helyett kérdezd inkább: „Hogyan tudnék egészségesebben táplálkozni a fogyás érdekében?”

Megtanulhatok pozitívabban gondolkodni?

Igen, a negatív gondolkodási minták átalakíthatók idővel pozitív irányba, ha tudatosan odafigyelsz a belső párbeszédre.

Mi a teendő, ha mégis negatív gondolatok jutnak eszembe?

Ne aggódj, ez teljesen természetes! Egyszerűen csak lépj tovább, és fogalmazd át pozitívan a mondatot!

Milyen kérdéseket érdemes feltennem a fejlődés érdekében?

Olyan kérdéseket, amelyek a megoldásra, a lehetőségekre és a következő lépésekre fókuszálnak. Például: „Miben fejlődhetnék még?”

Hogyan motiválhatom jobban magam?

Inspiráló kérdésekkel, melyek célravezető cselekvésre sarkallnak! Például: „Ma miben tehetnék egy lépést előre?”

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version