Site icon C.S. Lazzar

A buddhista szerzetesek és az öreg székely

A buddhista szerzetesek és az öreg székely

Hogy mi a hasonlóság a buddhista szerzetesek és Kovács Pista bácsi között? Kiderül az egyik kedvenc történetemből az öreg székellyel, aki folyton azt hajtogatja: „lehet” (székelyeknél ez csak annyit jelent, „talán”).

A székely ember lovakat tartott, és egy nap a legszebb paripája elszabadult és megszökött. Mindenki sajnálta az öreget, hogy jaj, te szegény, odalett az a csodás lovad, de ő csak annyit mondott: lehet. Aztán másnap visszajött a gyönyörű fekete szőrű mén és hozott magával 6 vadlovat. Azokat is befogták, és mindenki mondta az öregnek, hogy te milyen szerencsés vagy, most 7 lovad van! Mire ő csak annyit mondott: lehet.

Volt a vadlovak között egy igencsak szép, de vad csődör. Az öreg székely fia úgy döntött, hogy betöri. Meg is lovagolta, csakhogy a ló egy adott ponton, amikor senki nem számított rá, megvadult és ledobta magáról a fiút. A legénynek eltörött az egyik lába. Erre mindenki sajnálkozott: jaj, te szegény, a fiad eltörte a lábát és most nem fog tudni segíteni neked. Az öreg csak annyit mondott: lehet. 

Nem telt el két nap és jött a katonaságtól az értesítő: minden sorköteles fiatalember azonnal jelentkezzen, mert kitört a háború! Nagy volt a szomorúság, hogy a fiút viszik katonának, de az öreg csak annyit mondott: lehet. A legény bebicegett a katonaságra, de elutasították. 

Lehet, hogy minden okkal történik? Lehet, hogy néha a rossz valójában jó (csak még nem tudjuk)? Lehet, hogy olyankor is nyavajgunk, amikor nem kellene? Lehet, hogy túl sokszor ítélkezünk túl korán? Lehet, hogy ideje elfogadni azt, amit úgysem tudunk megváltoztatni?

S akkor talán még boldogok is lehetnénk…?


GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Szóval akkor mi a hasonlóság a buddhista szerzetesek és az öreg székely között?

Az életfilozófia, hogy amit nem tudunk megváltoztatni, azt fogadjuk el, hogy nézzünk pozitívabban a világra és ne legyenek elvárásaink, és hogy ne akarjunk mindent beskatulyázni jónak vagy rossznak.

Hogyan befolyásolja ez a hozzáállás a boldogságunkat?

Ez a hozzáállás segíthet csökkenteni a stresszt és az aggodalmat az ismeretlen jövővel szemben, mivel megtanít bennünket arra, hogy elfogadjuk az élet változékonyságát, így nyitottabbá és rugalmasabbá válunk, ami növeli a belső békénket és boldogságunkat.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version