Site icon C.S. Lazzar

Lassíts és éld meg az életed!

Lassíts és éld meg az életed!

Felgyorsult világban élünk, ehhez semmi kétség nem fér. A napok olyan gyorsan telnek el, hogy alig vesszük észre őket. Mire felnézünk, máris eltelt egy nyár, itt a születésnapunk, karácsony, szilveszter – hopp, máris eltelt megint egy év! Az idő érzékelése mindannyiunk számára hasonló: egy fogorvosi várakozás végtelennek tűnhet, míg egy nap a vidámparkban szinte pillanatok alatt elrepül. De van egy módszer, amivel bárki lelassíthatja az időt!

Miért tűnik minden annyira gyorsnak?

A probléma az, hogy manapság túlságosan a rutin rabjai vagyunk. Ugyanazokat a dolgokat csináljuk nap mint nap: kelünk, tusolunk, megyünk dolgozni, alszunk… Nincs semmi új élmény. Így aztán nem csoda, hogy úgy érezzük, szédítő sebességgel rohannak el felettünk a napok és hetek. Ugyanis az újdonság, az ismeretlen az, ami arra készteti az agyunkat, hogy másként érzékelje az időt. Amikor valami új dolog történik velünk, le kell lassítanunk és tudatosan észlelnünk, feldolgoznunk az élményt. Ilyenkor az idő is lelassul körülöttünk.

Így lassítsd le az időt

Nem kell szuper időgép hozzá és még csak meditálni sem kell megtanulni. Egyszerűen a napi rutinba szándékosan csempésszünk be valami újdonságot. Például:

  • Legközelebb, amikor zuhanyzol, figyelj meg egyetlen vízcseppet, ahogyan elindul a fejed tetején és legurul egészen a lefolyóig.
  • A következő étkezésnél az első 5 percben ne szólj egyetlen szót sem, csak figyelj az ételre, a színekre, az ízekre.
  • Amikor ma munkába vagy hazafelé tartasz, válassz egy olyan útvonalat, amin még nem jártál.

Apró trükkök ezek csupán, mégis sokat segíthetnek abban, hogy újra átéljük és megtapasztaljuk a saját életünket. Így aztán nemcsak elszáguld felettünk az idő, hanem valóban meg is éljük azt. Tanuljunk meg lassítani és tudatos jelenléttel végezni még a legegyszerűbb napi teendőket is. Ekkor újra érezni fogjuk, hogy valóban átéljük a saját életünket – nem csak végigszáguldjuk azt. Próbáld ki, garantálom, beválik!

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Mit tegyek, ha túl vagyok terhelve, és nincs időm új dolgok kipróbálására?

Elég apró változtatásokat végrehajtani a napi rutinban. Például máshová tedd a fogkeféd, másik lábbal lépj ki az ágyból, új illatú tusfürdőt használj!

Ezek tényleg segítenek, vagy csak időhúzás az egész?

Abszolút működnek ezek a módszerek! A lényeg, hogy apró új ingereket kelts az agyadban, ezáltal lelassul az időérzeted. Próbáld ki, meglátod, tényleg hatásos!

Nem vagyok benne biztos, hogy jól csinálom. Hogyan tudhatom, hogy sikerül lelassítanom az időt?

Ha azt veszed észre nap végén, hogy több mindent tudatosan átéltél, nem csak elszáguldott feletted a nap – akkor sikerült. Ha úgy érzed, valóban megéltél néhány pillanatot, az már félsiker!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version