Site icon C.S. Lazzar

Elégedetlen vagy? Így fordítsd a javadra

Elégedetlen vagy? Így fordítsd a javadra

Mindenki boldog szeretne lenni. Ehhez azonban úgy érezzük, szükségünk van a sikerre, a pénzre, a hírnévre. Minél többet szerzünk ezekből, annál boldogabbak leszünk – gondoljuk. Az igazság sajnos keserűbb. Mert bármennyit is érünk el, az elégedetlenség velünk marad. Soha nem elég jó, soha nem elég sok. Mindig akarunk még egy kicsit nagyobbat, szebbet, többet.

Miért vagyunk ennyire elégedetlenek?

Nagyrészt a génjeink és az egónk miatt. A kíváncsiság és az elégedetlenség evolúciós előnyt jelentett, így beleivódott a DNS-ünkbe. Az ego pedig folyton azt súgja, hogy „még nem elég”. Csakhogy emiatt rengeteg ember érzi magát frusztráltnak és boldogtalannak. Hiába érnek el sok mindent, soha nem elég. Az ego kielégíthetetlen!

Hogyan szabadulhatunk ki ebből az ördögi körből?

  1. Ismerjük fel, tudatosítsuk magunkban, hogy az ego igényei végtelenek. Soha nem fogja azt mondani, elég. Soha. 
  2. Figyeljünk oda igazi szükségleteinkre! Nem kell sok ahhoz, hogy elégedettek legyünk. Tanuljunk meg hálásnak lenni azért, amink van!
  3. Éljünk a jelenben, és értékeljük az apró örömöket!

Ha így teszünk, rájövünk, hogy a boldogsághoz nem kell grandiózus dolgokat elérnünk. A hétköznapokban, a pillanatnyi élményekben is ott lapul a boldogság magva – csak észre kell vennünk! Próbáld ki, meglátod, működni fog! Az ego sosem fogja abbahagyni a követelőzést. De rajtad múlik, hogy hallgatsz-e rá!


GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

De hát nem természetes, hogy az ember a lehető legjobbat akarja?

Természetes, csakhogy az ego számára semmi nem elég jó. Emiatt soha nem érzed majd úgy, hogy elégedett vagy. 

Akkor miről ismerem fel, hogy boldog vagyok?

Ha képes vagy örülni a pillanatnyi apróságoknak, akkor boldog vagy! Nem kell hozzá más, csak megtanulni észrevenni és értékelni ezeket.

Hogyan fejlesszem ezt a hálaadó szemléletet?

Mindennap gyűjts legalább 5 olyan apróságot, amiért hálás lehetsz! Legyen szó egy finom kávéról, egy telefonhívásról vagy akár csak a napsütésről. Értékeld ezeket tudatosan!

De mi van, ha mégsem vagyok elégedett?

Ez természetes. De ne az egód elvárásainak akarj megfelelni, hanem a saját igényeidnek! Mit szeretnél valójában? Miben éreznéd jól magad? Ezt kövesd!

Hogyan tud felülkerekedni az egón?

Figyeld meg a gondolataidat, érzelmeidet kívülről! Látni fogod, mi az, amit az ego követel. De te dönthetsz úgy, hogy nem hallgatsz rá. Apránként vedd át az irányítást!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version