Site icon C.S. Lazzar

Amikor a fékpedál a legrosszabb kommunikációs eszköz

Amikor a fékpedál a legrosszabb kommunikációs eszköz

Alig pördült meg az autód kereke a reggeli csúcsforgalomban, amikor egy kék Ignis suhan be eléd egy szűk utcában. Lassan araszol előre, megértéssel szemléled a kezdő sofőr bizonytalan manőverezését. De pár pillanattal később megérkezik mögéd egy böhöm BMW. Annyira beáll a se***edbe, hogy tükörből látod a kefírt a bajszán. Egyirányú úton mentek, tehát ha akarnád, se tudnád elengedni őt, hiába villog rád és gyúrakodik. Aztán dudálni kezd és akkor elszakad nálad a cérna. – Na, most megmutatom én neked – gondolod – és nyomsz egy satuféket… A csattanás utáni csendben már tudod: ez hiba volt, de már késő. 

Amikor szembekerülünk provokáló vagy sértő viselkedéssel, az első reakciónk gyakran lehet harag vagy megbántottság. Azonban egy lépéssel hátrébb lépve és a helyzetet átgondolva rájöhetünk, hogy a mértékletesség és megfontoltság választása sokkal erősebbé tehet minket. De hogyan is érhetjük ezt el?

Lélegezz mélyeket – Amikor valami felbosszant, kezdd azzal, hogy mélyeket lélegzel. Ez segít csökkenteni a stressz szintjét és lehetővé teszi, hogy nyugodtabban gondolkodj.

Ne vedd személyesen – Sokszor, amikor valaki bántó módon viselkedik velünk, az nem személyesen rólunk szól. Próbálj meg emlékezni arra, hogy mindenki saját harcokat vív, amelyekről lehet, hogy semmit sem tudsz.

Válaszd a pozitivitást – Döntsd el, hogy ezután minden helyzetben pozitívan reagálsz, még ha a másik fél nem is tesz így. Ez nem jelenti azt, hogy elfogadod a rossz viselkedést, csak azt, hogy nem hagyod, hogy az meghatározza a hangulatodat vagy a napodat.

Légy együttérző – Próbáld megérteni, miért viselkedhet úgy a másik fél, ahogy. Nem kell egyetértened a viselkedésével, de az empátia gyakorlása segíthet csökkenteni a konfliktust.

Szabd meg a határaidat – Fontos, hogy megszabd és tisztán közöld a határaidat, aztán pedig állj ki magadért, ha szükséges. Ezt megteheted udvarias és határozott módon, anélkül, hogy elveszítenéd a higgadtságodat.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Mit tegyek, ha a másik fél nem hajlandó változtatni a viselkedésén?

Koncentrálj arra, amit te kontrollálhatsz: a saját reakcióidra és hozzáállásodra.

Hogyan maradhatok nyugodt, amikor valaki szándékosan provokál?

Emlékezz arra, hogy a nyugalom megőrzése a te döntésed. 

Mi a legfontosabb dolog, amit észben kell tartani, amikor nehéz emberrel kell bánnunk?

Emlékezz arra, hogy csak a saját reakcióidat kontrollálhatod. Maradj nyugodt, légy empatikus, és ne engedd, hogy mások viselkedése hatással legyen a belső békédre.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version