Site icon C.S. Lazzar

Szabadulj meg a problémák nyomásától ezzel az egyszerű technikával

Szabadulj meg a problémák nyomásától ezzel az egyszerű technikával

Jártál már úgy, hogy problémák tornyosultak feletted s amikor megpróbáltad végiggondolni őket a fejedben, azok csak még bonyolultabbak és zavarosabbak lettek? Az agyunk csodálatos eszköz, de néha úgy viselkedik, hogy mi a világ legbonyolultabb labirintusában érezzük magunkat. De mi lenne, ha mondanék neked egy varázslatos módszert, amely képes tisztázni a zűrzavart a fejedben, mint egy friss szellő, amely eloszlatja a ködöt?

Az élet tele van összetettséggel és kihívásokkal, amelyek néha olyan bonyolulttá teszik a gondolkodásunkat, mintha egy örökös ködben tapogatóznánk. Oszlassuk el a ködöt az alábbi egyszerű módszerrel. 

Kezdetben írj le egy teljes oldalt arról, ami foglalkoztat. Ez lehet bármi: egy probléma, amit meg kell oldanod, egy döntés, amit meg kell hoznod, vagy egyszerűen csak valami, ami foglalkoztat. Ne aggódj a tökéletesség vagy a szerkezet miatt; csak engedd, hogy a gondolataid szabadon folyjanak.

Miután kivetetted a lelked a papírra, jön a varázslat: törölj ki mindent, kivéve azt az egy-két mondatot, amelyek a legjobban kifejezik, amit mondani akarsz. Ez a folyamat olyan, mintha egy bányász lennél, aki aranyat keres: átkutatod a földet (a saját írásod), amíg meg nem találod azokat a ragyogó darabokat, amelyek a legtöbbet mondják el a legkevesebb szóval.

Ez a technika két fő okból tesz csodákat. Először is, kényszerít arra, hogy valóban elmélyülj a gondolataidban, és megtaláld azokat a kulcselemeket, amelyek valóban számítanak. Másodszor, amikor kiválogatod a lényeget, egy tisztább, koncentráltabb üzenetet hagy maga után, amely sokkal könnyebben érthető, megjegyezhető és feldolgozható.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Hogyan válasszam ki, melyik mondatokat hagyjam meg?

Keresd azokat a mondatokat, amelyek a leginkább tükrözik a gondolataid lényegét és amelyek nélkül az üzeneted nem lenne teljes.

Mi történik, ha több, mint két mondat is fontosnak tűnik?

Próbálj meg prioritást adni a mondatoknak. Ha ez nehéz, ismételd meg a folyamatot, de már csak a kiválasztott mondatokkal.

Miért jobb írásban tisztázni a gondolatokat, mint csak gondolkodni rajtuk?

Az írás láthatóvá teszi a gondolatokat, ami segít jobban értékelni és rendezni őket, ellentétben a fejben való formátlan gondolkodással.

Mennyi időt kellene szánnom erre a folyamatra?

Ez függ a feladat bonyolultságától, de semmiképp ne siess. Adj magadnak elegendő időt a gondolkodásra és az írásra.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version