Site icon C.S. Lazzar

Nem tudsz ellenállni a nasinak? Kutatók szerint ezt kell tenned

Nem tudsz ellenállni a nasinak? Kutatók szerint ezt kell tenned

Előfordult már veled, hogy képtelen voltál ellenállni egy desszertnek, a csokinak, a nasinak? Üdv a klubban! Bár alkalmanként semmi baj nincs egy kis nasival, az alábbi trükközés segíthet átprogramozni az agyadat és a helyes úton tartani téged.

Ezek a kutatások azt sugallják, hogy egyszerűen a következő étkezésre gondolás segíthet leküzdeni az intenzív vágyakat, ugyanakkor a súlyfelesleg leadásához is hozzájárulhat.

A tudósok megvizsgáltak egy „megvalósítási szándék” nevű technikát. Ez lényegében azt jelenti, hogy a célok kitűzésén túl azt is megtervezzük, hogyan reagálunk bizonyos helyzetekben. Például a fogyási cél kitűzése mellett azt is eltervezzük, mi lesz, ha valami balul sül el.

Képzeld el, hogy a kedvenc desszerteddel kínálnak, de te vissza akarod utasítani. Ahelyett, hogy megpróbálnál erős maradni, inkább gondolj a következő étkezésedre és emlékeztesd magad, miért is tűzted ki a céljaidat. Így lesz egy terved arra, hogyan kerüld el a kisiklást.

Az is segít, hogy a nehéz pillanatokra előre megtervezett cselekvés beindítja az agyad racionális részét, így javítva az akaraterődet, miközben emlékeztet a céljaidra is.

Hogyan fogjunk hozzá?

Ha ki akarod próbálni, készíts egy listát 3-5 olyan helyzetről, amikor valószínűleg meg fogsz inogni. Azonosítsd, mi történik ilyenkor, hogyan szeretnél reagálni, és emlékeztesd magad arra, miért is tűzted ki az adott célt.

Például:

  1. helyzet: A kolléga születésnapi tortával kínál az irodában.
    Reakció: Megköszönöm, de visszautasítom. Inkább a délutáni gyümölcsös uzsonnámra gondolok.
    Mélyebb ok: Egészségesebben akarok élni, hogy jobb példát mutassak a gyerekeimnek.
  1. helyzet: Stresszes napom van, nassolni támad kedvem.
    Reakció: Veszek 3 mély lélegzetet, iszom egy pohár vizet és sétálok egyet. Az esti szénhidrátszegény vacsorámra koncentrálok.
    Mélyebb ok: Szeretnék jobban kinézni a nyári strandra, hogy magabiztosabb legyek.

Az elméd ilyen felprogramozása idővel egyre természetesebbé válik, és segíthet, hogy a nehéz pillanatokban is hű maradj az egészséges szokásaidhoz. Ne feledd, minden apró döntés számít! Csak így tovább!

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Mit tegyek, ha a technika alkalmazása ellenére még mindig engedek a kísértésnek?

Ne bánkódj, ha néha nem sikerül ellenállnod a kísértésnek. Fontos, hogy tanulj a tapasztalatból és próbáld meg újra eltervezni a reakciódat a jövőbeni hasonló helyzetekre.

Lehet alkalmazni ezt a technikát más típusú célokra is, nem csak étkezési szokásokra?

Igen, az implementációs szándék technikát alkalmazhatod bármilyen célra, legyen az tanulás, testmozgás, munkahelyi produktivitás vagy bármi más, amit el szeretnél érni.

Hogyan kezeljem, ha a környezetem nem támogatja az új szokásaimat?

Fontos, hogy tájékoztasd és bevond a környezetedet a céljaidba és az új szokásaiddal kapcsolatos terveidbe. Kérj támogatást és megértést tőlük. 

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version