Site icon C.S. Lazzar

A két nem közül az egyiknek kevesebb edzés is elég – szerinted kinek?

A két nem közül az egyiknek kevesebb edzés is elég - szerinted kinek?

Akár nő, akár férfi vagy, a rendszeres testmozgás rengeteg jótékony hatással jár – ezt mindannyian tudjuk. De tudtad azt, hogy a két nem teste másként reagál a testedzésre? Szerinted kinek kell többet edzenie ugyanazokért az eredményekért? 

Egy új kutatás arra utal, hogy a nők többet profitálhatnak a testmozgásból az élettartam tekintetében – ráadásul kevesebb edzéssel, mint a férfiak.

A több mint 400.000 felnőttet vizsgáló tanulmány szerint a rendszeres testmozgás 24%-kal csökkentette a nők halálozási kockázatát, míg a férfiaknál csak 15%-kal. De nemcsak arról van szó, hogy a nőket jobban védi a mozgás. Úgy tűnik, kevesebb edzés is elég nekik a hasonló vagy jobb eredményekhez.

Heti 140 perc séta a hosszú élet titka?

A tudósok szerint a nőknek kb. heti 140 perc alacsony intenzitású mozgás kell a maximális élettartam-növelő hatáshoz. Egy hasonló eredményhez a férfiaknak több mint heti 300 percet kellene edzeni. Szerencsére intenzívebb edzésekkel kevesebb idő is elég az élettartam meghosszabbításához.

A kutatás szerint a férfiak nagyjából heti 100 perc közepes vagy intenzív edzéssel 20%-kal javíthatják a hosszú életük esélyét. A nőknél ehhez mindössze kb. heti 50 perc intenzív mozgás szükséges.

Miért elég a nőknek kevesebb?

A tudósok nem biztosak benne, miért ér el kevesebb edzés többet a nőknél. Talán a nemek közötti fizikai különbségek magyarázzák. A férfiaknak általában több az izomtömegük, nagyobb a szívük és a tüdőkapacitásuk. Ezek a különbségek okozhatják, hogy a nők fogékonyabbnak tűnnek a testmozgásra.

Persze ettől függetlenül mindenkinek, nemtől függetlenül érdemes rendszeresen mozognia. Találd meg a számodra élvezetes sportokat és építsd be őket a mindennapjaidba! Az egészséged meg fogja hálálni.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Mindegy, milyen típusú edzést végzek?

A kutatás az alacsony, közepes és magas intenzitású edzéseket hasonlította össze. Bármelyik hasznos, de a magasabb intenzitású edzésekből kevesebb is elég. Válaszd azt a mozgásformát, amit élvezel és hosszú távon is csinálni tudsz!

Mennyi az ideális edzésmennyiség?

A kutatás szerint a nőknél heti 140 perc alacsony vagy 50 perc magas, a férfiaknál 300 perc alacsony vagy 100 perc magas intenzitású edzés a nyerő. De bármennyi mozgás jobb a semminél!

Hogyan építsem be ezt a mindennapokba?

Találj olyan mozgásformát, amit élvezel! Legyen az tánc, foci, jóga vagy bármi más. Ha szereted csinálni, könnyebb lesz rendszeresen időt szakítani rá. Az a lényeg, hogy mozogjunk!

Csak az élettartamra van jó hatással?

A hosszabb élet csak egy a mozgás számtalan pozitív hatása közül! Javítja a közérzetet, csökkenti a stressz-szintet, jobbá teszi az alvást, rendben tartja a testsúlyt és még ezer dolgot. Szóval megéri belevágni!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version