Site icon C.S. Lazzar

Boldogabb szeretnél lenni? Gondolj a halálra! (Tudományos tényekkel alátámasztva!)

Boldogabb szeretnél lenni? Gondolj a halálra! (Tudományos tényekkel alátámasztva!)

Sokat hallunk arról, milyen fontos a jelenben élni, a pillanatnak örülni. És ez tényleg kulcsfontosságú a tartalmas élethez. De néha mégis érdemes előreszaladni, és a véget, a halált fontolóra venni. Tudom, első hallásra ijesztően hangzik, de a tudományos kutatások szerint, ha boldogabb életet szeretnél, bizony gondolnod kell a halálra is!

A halandóság paradox hatása

A kutatók évtizedek óta vizsgálják az élet és a halál paradox kapcsolatát. Sokáig azt hitték, az élet végességére gondolni negatívabbá teszi az embert. De a tudósok pont az ellenkezőjét fedezték fel

Amikor szembenézel a halandóságoddal, nemcsak boldogabb leszel, de az egészséged is javul. Több kutatás kimutatta, hogy akik rendszeresen gondolnak a halálra, azok többet mozognak, kevesebbet dohányoznak, és például több napvédő szert használnak. Sőt, jobban odafigyelnek a környezetükben élőkre, és több időt, pénzt áldoznak jótékony célokra.

Miért tesz jót a haláltudat?

Ennek oka egyszerű: a halál pszichológiai fenyegetést jelent a létezésre nézve. Arra kényszerít, hogy tudatosítsuk, véges az idő, végesek a tetteink, a viselkedésünknek pedig következményei vannak. Amikor az agyunk kénytelen szembenézni a véggel, ösztönösen keresi a boldog gondolatokat, és arra sarkall, hogy lépjünk, hogy megtartsuk minél tovább azt, amit nem akarunk elveszíteni – az életet!

Bár nincsenek közvetlen tanulmányok arról, milyen gyakran kéne a halálra gondolnunk, Michael Easter, a The Comfort Crisis szerzője meginterjúvolta a világ egyik legboldogabb országának, Bhutánnak a lakóit. Ez az ország csupán a 134. legfejlettebb a világon, lakói mégis kimagaslóan elégedettek. A titkuk? Naponta háromszor a halálra gondolnak, ez a boldogság-protokolljuk része.

Gondolj a halálra – élj boldogabban!

Neked talán ez elsőre sok, de a lényeg, hogy ha tudatosítod életed véges voltát, jobban fogod érezni magad a bőrödben, és jobban ki tudod használni a napjaidat. 

Úgyhogy ne félj néha eljátszani a gondolattal, mi lenne, ha már csak egy éved, egy hónapod, egy napod lenne hátra! Hidd el, hálás leszel minden egyes percért, és sokkal tudatosabban fogod élni az életed. A boldogságod garantáltan nőni fog!

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Nem lesz ettől valaki depressziós?

A kutatások épp az ellenkezőjét mutatják. Amíg nem vagy megszállottja a halálnak, addig a téma időnkénti felvetése pozitívan hat a mentális egészségre.

Milyen gyakran gondoljunk a halálra?

Erre nincs egyértelmű válasz. A bhutániak napi 3-szor teszik.

Konkrétan hogyan segít ez boldogabbnak lenni?

Egyrészt hálásabbá válsz azért, amid van. Másrészt átgondolod a prioritásaidat, és az igazán fontos dolgokra összpontosítasz. Harmadrészt motivál, hogy jobb ember legyél, többet segíts.

Nem ijesztő dolog ez?

Eleinte az lehet, de ha rendszeresen gyakorlod, egyre természetesebbé válik. Ne feledd, mindenki ezt az utat járja be, te sem vagy kivétel! Ha elfogadod, könnyebb lesz megbirkóznod vele.  

Beszéljek erről a szeretteimmel is?

Ha úgy érzed, készen állnak rá, mindenképp! A halál tabutéma sok családban, pedig sokat segíthet, ha nyíltan, félelmek nélkül tudtok erről beszélni. Persze fokozatosan, tapintattal vezesd fel a témát!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version