Site icon C.S. Lazzar

Belső ellenállás: halogatás vagy intuíció, hogy nem jó úton jársz?

Belső ellenállás: halogatás vagy intuíció, hogy nem jó úton jársz?

Az íróasztalod elé ülsz, hogy nekiláss a munkának, de valahogy nincs kedved hozzá. Hiába a közeledő határidő és a lelkiismeret-furdalás, mintha valami belső erő ellenállna a te akaratodnak, és bármennyire próbálsz összpontosítani, képtelen vagy belekezdeni a feladatba. Ehelyett inkább azon kapod magad, hogy a közösségi médiát pörgeted, esetleg a hűtőben keresgélsz, vagy ide-oda pakolsz dolgokat magad körül. Vajon mindez csupán a belső tunyaságunk megnyilvánulása, vagy esetleg mélyebb jelentést hordoz? A válasz: általában sokkal többet jelent, mint gondoljuk!

Ha már azelőtt ellenállást érzel, hogy belekezdenél, az általában a halogatás jele

Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor egy feladat előtt állunk, de valahogy mégsem tudunk belekezdeni. Kifogásokat keresünk, másfelé kalandozik a figyelmünk, bármit megtennénk, csak hogy elkerüljük a munkát. Ez a klasszikus halogatás, és ilyenkor nincs más megoldás, mint erőt venni magunkon és belevágni!

„Az a trükk, hogy elkezdjük. Amint megtesszük az első lépést, a lendület magával ragad, és sokkal könnyebb lesz folytatni.”

Ne hagyd, hogy a halogatás győzzön!

  • Bontsd kisebb, kezelhetőbb részekre a feladatot, és csak az elsőre koncentrálj.
  • Tűzz ki magadnak egy rövid, intenzív munkaszakaszt (pl. 25 perc), kezdj hozzá és semmi mást ne csinálj, amíg le nem jár az idő.
  • Tüntesd el a figyelemelterelő tényezőket (telefon, közösségi média, zavaró zajok).
  • Jutalmazd meg magad, miután sikerült belekezdened és eltölteni egy kis időt a feladattal.

Ha viszont munka közben érzel ellenállást, az gyakran visszajelzés, hogy változtatnod kell a megközelítéseden

Más a helyzet, ha lelkesen, motiváltan kezdtél bele egy feladatba, de egy idő után elakadsz, és egyre nő benned az ellenállás. Ilyenkor érdemes pár lépést visszalépni és kicsit távolabbról szemügyre venni a helyzetet, elgondolkodni, mi lehet az oka a fennakadásnak.

Az ilyen „menet közbeni” ellenállás gyakran arról árulkodik, hogy valami nem működik: lehet, hogy rossz módszerrel közelíted meg a feladatot, hiányoznak bizonyos információk vagy erőforrások, vagy egyszerűen túl nagy falatot akartál egyszerre bekapni.

Ez tulajdonképpen hasznos visszajelzés, ami arra késztet, hogy kiigazítsd a tervedet, és hatékonyabban haladj tovább. Az ellenállás jelzi, hogy valami változtatásra van szükség:

  • Hiányzik valamilyen tudás vagy képesség a feladat elvégzéséhez? Szerezd meg vagy kérj segítséget!
  • Lehet, hogy túl nagy vagy bonyolult a feladat? Bontsd kisebb, könnyebben kezelhető szakaszokra!
  • Alkalmas a választott munkamódszer? Próbálj ki más megközelítéseket, nézz utána újabb technikáknak!
  • Szükséged van egy kis szünetre? Iktass be egy rövid sétát vagy pihenőt, hogy felfrissülj!

„Az ellenállás egy barát, nem ellenség. Jelzéseket küld, amikre érdemes odafigyelni. Ha bölcsen használod őket, a javadra válhatnak.”


GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Hogyan tudom eldönteni, hogy az ellenállásom a halogatásból fakad vagy valódi visszajelzés?

Nézd meg, mikor jelentkezik az ellenállás! Ha már a feladat előtt, akkor valószínűbb a halogatás. Ha viszont lelkesen kezdted és menet közben jelentkezett, akkor inkább visszajelzés lehet a módszerre vagy a körülményekre vonatkozóan.

Mi van, ha az ellenállás valójában azt jelzi, hogy egyáltalán nem nekem való a feladat?

Ez is előfordulhat. Ha minden erőfeszítés és változtatás ellenére sem megy a dolog, érdemes elgondolkodni, hogy tényleg a te feladatod-e ez. Néha az ellenállás arra int, hogy rossz irányba indultál – ilyenkor bölcsebb lehet teljesen elengedni, és valami másba fogni.

Kérhetek másoktól segítséget, ha elakadtam egy feladat közben?

Természetesen! Gyakran egy külső szempont vagy egy tapasztalt kolléga tanácsa sokat lendíthet a helyzeten. Ne szégyellj segítséget kérni, ha úgy érzed, egyedül nehezen jutsz tovább.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version