Főoldal START!

START!

Útmutató egy nagyszerű reggelhez, ami egy káprázatos naphoz vezet

Ez a tizenöt perc csak rólad szól! (Indulásból semmiképp ne legyen kevesebb, de idővel növeld legalább egy órára). Ebben a negyed, fél vagy egész órában olyasmit fogsz tenni, ami jót tesz az egészségednek, úgy fizikailag, mint mentálisan, és amitől a napod garantáltan jobb lesz. Ennek a csupán tizenöt percnek van a legnagyobb hatása minden másra, amit szeretnél, beleértve a vágyaidat, az álmaidat és a céljaidat is! Ez a nap legfontosabb része, semmiképp se hagyd ki!

Előkészületek:

 1. Gondoskodj róla, hogy senki ne zavarjon meg.
 2. Ne legyen a kézügyedben a telefonod.
 3. Előző este készíts elő egy noteszt és írószert, valamint egy motivációs könyvet, amit szívesen olvasnál (ha nem tudod, mit olvass, keress rá az interneten, százával jönnek majd a találatok, vagy nézd meg az én ajánlataimat itt: https://cslazzar.com/extra).
 4. Írd meg az önmegerősítő üzeneteidet. Erről bővebb útmutatót találsz itt: https://cslazzar.com/extra

A START! RUTIN

A következő dolgokat kell tenned, a számodra leginkább megfelelő sorrendben (az elsőt leszámítva):

 1. Ébredés (2 perc)
 2. Önmegerősítés (1 perc)
 3. Vizualizáció (1 perc)
 4. Olvasás (2 perc)
 5. Írás (3 perc)
 6. Mozgás (5 perc)
 7. Mai célod (1 perc)

Összesen: 15 perc

Ezután irány a zuhany (a lehető leghidegebb vízzel!), tovább meg ugyanúgy folytatod a napod, mintha valójában most kezdődne el. Bocsánat, pontosítok: a reggeled további része a régi, viszont az érzés teljesen új lesz, hiszen ezután minden reggelt úgy indítasz, hogy pompásan érzed magad!

És most nézzük meg részletesen az egyes lépéseket:

1. Ébredés (2 perc)


Állíts ébresztőt, szundi nélkül! Amint megszólal, azonnal ülj fel az ágyban. Kapcsolj villanyt, mosd meg az arcod, öltözz kényelmes ruhába és igyál meg egy nagy pohár vizet. (2 perc)

Tipp: Ha nehezen kelő típus vagy, ajánlom, hogy az ébresztőórát a szoba másik felébe tedd, mint ahol alszol, így kénytelen leszel felkelni ahhoz, hogy megállítsd.

Tipp: A felkelés egy döntés kérdése. Volt már úgy, hogy elaludtál rendesen? Mi történt, amikor felriadtál? Felszöktél és rohantál, mint egy őrült, igaz? Tanulság: ha elég erős a motiváció, nem érdekel már, hogy álmos vagy-e, szöksz és futsz. Hogyan idézd elő ezt minden reggel? Két dolog szükséges hozzá. Egy: legyen egy erős célod, hogy miért szeretnél felkelni. Kettő (és ez a legfontosabb): ha fel akarsz kelni, amikor megébredsz, ne gondolkodj. Ha gondolkodsz, átveszik az uralmat a tested fölött az érzelmek és győzni fognak. Ehelyett tedd ezt: számolj el tízig és tízre kelj fel. Fontos, hogy legyen benne matek! Például 1 + 1 = 2; 2 x 3 = 6; 6 + 4 = 10. Felkelés! Azért működik, mert ilyenkor az agyad logikus gondolkodásért felelős részét aktiválod (prefrontális kéreg), ami a döntésekért felel és ilyenkor kikapcsolod az érzelmekért felelős részt (a limbikus rendszert). Tehát már nem arra figyelsz, amit érzel, azaz hogy álmos vagy, hanem arra, hogy fel szeretnél kelni. Pont.

2. Önmegerősítés (1 perc)


Olvasd fel (lehetőleg hangosan) az önmegerősítő üzeneteidet. (1 perc)

Az önmegerősítő üzenetek olyan mondatok, amelyek növelik az önbizalmat, eltiporják a félelmeidet, feloldják az elmédben rejlő gátakat és, ahogyan maga a szó is mondja, megerősítenek. Ha segítségre van szükséged az önmegerősítő üzenetek megírásában, látogasd meg a következő weboldalt: https://cslazzar.com/extra.

3. Vizualizáció (1 perc)


Képzeld el a legfőbb célodat úgy, mintha már elérted volna. Gondolj rá, hogy mit érzel. Próbáld minél több érzékszervedet felhasználni (tapintás, ízlelés, hallás, látás, szaglás).

Ha többet szeretnél megtudni a vizualizációról, látogasd meg a következő weboldalt:
https://cslazzar.com/extra.

4. Olvasás (2 perc)


Nem kell sokat, csupán néhány oldalt. A lényeg, hogy mindig legyen kézügyben egy olyan könyv, ami téged motivál. Agyra-főre olvashatod azt, amíg meg nem unod. A lényeg, hogy olvass, mert megmozgatja az agyad. Az agyad is olyan, mint egy izom, edzeni kell, hogy jól működjön. Továbbá az olvasásból kaphatsz új ötleteket. Az olvasás beindítja a fantáziádat, megmozgatja a képzelőerődet. Ha előbb olvasol és utána vizualizálsz, valószínűleg utóbbi is könnyebben fog menni.

5. Írás (3 perc)


Van, aki nagyon szeret írni és könnyen is megy neki, a legtöbben viszont azt sem tudják, hogy hol kezdjék. A reggeli háromperces írás lényege magán az íráson van. Ez is elsősorban egy agytorna. Tehát nem is azon van a hangsúly, hogy mit írsz, hanem azon, hogy egyszerűen írj. Van, aki még így sem tud összefüggő szavakat alkotni papíron vagy egy számítógépen. Ha neked is segítségre van szükséged, látogasd meg a következő weboldalt, ahol többet is találsz: https://cslazzar.com/extra.

6. Mozgás (5 perc)


El sem tudod képzelni, hogy napi csupán öt perc intenzív testmozgás milyen csodákra képes! Természetesen ha már most napi egy órát edzel, ne redukáld ezt le öt percre. De ha te is a többséghez tartozol, akkor valószínűleg nem része a napodnak a testmozgás. Mit csinálj? Bármit, ami neked kényelmes és megduplázza a szívverésedet.

Az általam leginkább javasolt gyakorlat a HIIT edzés (high intensity interval training – magas intenzitású szakaszos edzés), azaz rövid, de robbanásszerűen intenzív edzésszakaszok és rövid pihenők ciklikus ismétlődésén alapuló mozgásforma. Keress rá az interneten, YouTube-on, számtalan ingyenes gyakorlatot fogsz találni.

Ha nincs erre időd vagy kedved: ugrálj vagy szaladj egy helyben 45 másodpercet, majd pihenj 15 másodpercet. Ismételd meg ötször. Kész!

Tipp: A titok a 45 másodperc intenzitásában rejlik: olyan keményen csináld, mintha az életed múlna rajta.

7. Mai célod (1 perc)


Kérdezd meg magadtól: mi az az egy dolog, amit ha ma megvalósítasz, sikeres napod lesz? Írd fel és minden erőddel azon légy, hogy minél előbb megvalósítsd. Legtöbbünknek sokkal több teendője, feladata és célja van egyetlen napra. Ezek nyomasztóak lehetnek, és hiába, hogy napközben rengeteget megoldunk ezekből, van olyan, hogy a nap végén azt sem tudjuk, mivel telt el a nap. Frusztráltak és elégedetlenek leszünk, pedig tudjuk, hogy sok mindent megvalósítottunk. A megoldás az, hogy már reggel döntsük el: mi az az egy feladat, ami ha meglesz, a napot sikeresnek könyveljük el.

Hatalmas ereje van ennek, csak egyetlen egyszer kell kipróbálnod és máris megtapasztalod a saját bőrödön. Nyilván minden nap ennél az egynél sokkal többet fogsz megvalósítani, viszont reggel egy olyan elvárás elé állítod magad, ami megvalósítható, reális, a nap végén pedig azt mondhatod: sikeres napom volt, hiszen megvalósítottam, amit reggel elterveztem, mi több, még ezt és azt és amazt is megcsináltam. Többek között önbizalomerősítő, lelkesítő, energizáló hatása van ennek.

Mit ne tegyél?

Végül pedig, mit NE tegyél: röviden összefoglalva semmi mást ne csinálj, amíg ezt a rutint nem végezted el. Legfőképpen ne nézd meg a telefonos értesítéseket, és ne kukkints be a Facebookra, mert ezek azonnal megragadják és elterelik a figyelmedet.

A sikeres START! rutin két tényezőn múlik:

 1. Előkészületek: minden legyen előkészítve már előző este. Ha reggel kell keresgéld az edzőcipőtől kezdve, a noteszen át, a könyvig, amit olvasni szeretnél, még a rutin felére sem lesz időd. Minden, amire szükséged van, legyen a megfelelő helyen.
 2. Ne gondolkodj, csak csináld. Főleg eleinte az agyad ellenkezni fog, mert olyasmit csinálsz, ami nem megszokott. A tudatalatti nem szereti mindazt, ami ismeretlen, ilyenkor azt hajtogatja neked: „Ne csináld, ne csináld!”. Szóval csak csináld, mint egy robot, amíg szokásoddá válik

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

C.S. Lazzar