Site icon C.S. Lazzar

Hétfő, az új kezdetek napja

Tettél már az alábbihoz hasonló fogadalmat?
— “Le akarok fogyni. Hétfőtől nekiállok edzeni!” — ismerős? És mi történt hétfőn? Találtál egy kifogást. S elmúlt a hétfő. Kedden meg nem lehet egy ilyen életbevágóan fontos dolgot elkezdeni. Hogy is nézne az ki, ha kedden kezdenél el edzeni? Nincs más megoldás, meg kell várni a következő hétfőt.

Hallgasd meg (4:23 perc)
YouTube video player
Olvasd el (4 perc)

Általánosságban elmondhatjuk, hogy az ember egy olyan különös teremtés, amelyik soha nincs megelégedve. Mindig mást, vagy többet szeretnénk. Vegyük példának a nők haját. Ha hosszú, levágatják, ha rövid, arra áhítoznak, mikor nő már meg. Ha hullámos, kiegyenesítik, ha egyenes, begöndörítik. A színekbe meg ne is menjünk bele. A férfiak sem különbek. Csak nekik másvalaminek a hosszával van problémájuk, de azt nemhogy egy hajvasaló, még egy mesterfodrász sem tudja megoldani.

Viccet félretéve, elégedetlenek vagyunk, mégsem igyekszünk tenni ellene. Pedig mi lenne a normális? Ha valami nem tetszik és tudunk tenni ellene valamit, akkor fogjuk magunkat és tegyük meg. Természetesen ez nem ilyen egyszerű és ennek tudományosan bizonyított okai vannak.

1. ok: nincs kedved hozzá

Ez a legyakrabban előforduló és egyben a legnevetségesebb ok. Szeretnéd, de nincs kedved hozzá? Szeretnél csinosabb lenni, de “nem tudsz nekifogni edzeni”? Ott áll az edzőterem előtt egy állig felfegyverkezett csávó, aki téged semmi szín alatt nem fog beengedni? Szeretnél korábban kelni, de “nem tudsz”? Valaki odakötözött az ágyhoz? Tehát fizikailag semmi nem gátol meg téged abban, amit szeretnél, igazából az van, hogy nincs kedved hozzá. Ezt szoktuk meg az idők során: ahhoz, hogy valamit elkezdjünk, előbb olyan kedvünk kell legyen. Kényelmes, ugye? Vedd észre a mondanivalóm lényegét:

Ahhoz, hogy megtegyél valamit, amit szeretnél, nem kell kedved legyen hozzá.

Csak eldöntöd és megteszed. Ha ülsz és azon gondolkodsz, “vajon van-e kedvem hozzá”, jusson eszedbe: semmi nem áll az utadban, hagyd figyelmen kívül az (ellentétes) érzelmeket.

 2. ok: amit szeretnél nehéz, unalmas vagy bármi más módon kényelmetlen

Ha nem elég motiváló a cél vagy az eredmény, amit a folyamat végén elérhetsz, vezess be az egyenletbe más jutalmakat. Gondolj valamire, amit nagyon szeretnél és döntsd el magadban: ha megteszem ezt (a kényelmetlen dolgot), megadom magamnak azt (a kellemes dolgot). A lényeg, hogy olyan jutalomra gondolj, ami valóban motiválni tud téged.

Ha kényelmetlen feladatod van, vesztegesd meg magad, így végül duplán nyersz!

3. ok: bármilyen más okból halogatsz

Mivel a konkrét okot nem tudom, konkrét megoldást sem tudok javasolni. Ellenben itt van még néhány gondolat, ami használható, ha a fenti kettő nem válna be:

  • Ne gondolkodd túl a dolgot, csak egyszerűen fogj hozzá. Ha beindul a folyamat, már minden könnyebben fog menni.
  • Nem támogatom ezt a módszert, de van, akinél ez válik be: ha az a típus vagy, aki félelemből cselekszik (“Ha ezt nem teszem meg, a főnököm haragudni fog rám.”), a feladatod előtt ijeszd meg magad. Gondold meg, hogy miről maradsz le, milyen negatív hatása lesz rád nézve, ha nem teszed meg. Például: “Ha nem állok neki edzeni, el fogok hízni/elhagy a párom/nem fognak szeretni az emberek.”
  • Mondd el egy olyan embernek a célod, akivel nap mint nap találkozol és nem szívesen néznél a szemébe azzal a tudattal, hogy nem tartottad be az ígéreted.
  • Vedd körül magad olyan emberekkel, akik motiválnak. Mondd el nekik mit szeretnél és ők segíthetnek elérni a célod.

Végül van egy jó hírem: hétfő van. Itt az idő elkezdeni, amit régóta halogasz!

Exit mobile version