Site icon C.S. Lazzar

4 tipp, hogyan legyen stresszmentes a napod

Volt már olyan napod, hogy egyszerűen minden a helyére került, az összes tervezett feladatod sikerült elintézned s még szabadidőd is maradt? Szeretnél minden este így bújni ágyba? Nem könnyű, de az igazán sikeres emberek erre az egy dologra esküsznek: a fókuszálás.

Hallgasd meg (6:05 perc)
YouTube video player
Olvasd el (6 perc)

Rohanó világunk egyik legjobb oldala, egyben a legrosszabb is: a kommunikáció villámgyorssá, “instanttá” vált. Régen, ha valakivel kapcsolatba akartál lépni, elővettél egy papírt és egy tollat, s miután percek, órák alatt megírtad, amit szerettél volna, várhattál napokig, hetekig a válaszra. Ez ma csupán néhány másodpercet vesz igénybe.

Valaki ránk gondol és a legrosszabb esetben is legalább három lehetősége van, hogy instant elérjen bennünket: felhív telefonon, küld egy SMS-t vagy ír egy üzenetet a Messengeren. Általában azonban van telepítve a mobilunkra még egy Viber, Skype vagy Whatsapp, csak, hogy biztosan elérjen, aki szeretne! Ha ezt megszorozzuk azok számával, akik instant elérhetnek bennünket (rokon, barát, ismerős, munkatárs), kiderül, hogy a nap legnagyobb részét ilyen jellegű kommunikációval töltjük el. És soha nem érünk a feladataink végére.

Estére frusztráltak, stresszesek leszünk.

Számtalan megoldás létezik arra, hogy ezt elkerüld. Aki ismer, tudja, hogy általában magas fordulatszámon pörgök, azaz, sok teendő van a fejemen. Előfordul, hogy estére (sőt, még hamarabb) frusztrált, stresszes leszek. Ha észreveszem, megállok egy pillanatra és az alábbi bevált módszerek közül alkalmazok egyet vagy akár többet is.

Kelj korán

Általában korán kelek, még hétvégén is. Ha az a típus vagy, akinek nem jelent gondot, hogy hatkor kipattanjon az ágyból, tedd ezt rendszeressé. Sokkal többet el tudsz végezni a korai órákban, mert az agyad még friss, tele vagy energiával és senki nem zavar. Ha nem vagy korán kelő típus, de felgyűltek a feladataid, tégy egy erőfeszítést. Képzeld el magad előtt részletesen, hogy másnap korán reggel melyek lesznek a pontos lépések (hánykor kelsz, mi lesz az első, a második, melyikre mennyi idő szükséges). Aztán állíts egy ébresztőt és alvás. Reggel meg nincs szundi! Egyből kelsz és amit egy nappal korábban terveztél, betartod.

Tervezz

A legzsúfoltabb időszakaimban ez volt az egyik legjobb módszerem. Volt egy füzetem, amibe minden délután pontosan megterveztem a következő napomat. Másnap már nem kellett azon gondolkodjak, hogy mihez kezdjek a rengeteg feladat közül, egyszerűen csak követtem a forgatókönyvemet. Így megtanultam egyrészt azt, hogy mire mennyi idő szükséges. Másrészt motiváltam magam, hogy a határidőket betartsam.

Ne halogass

A halogatás leterheli az agyad. Úgy képzeld el, mint a számítógéped amikor lelassul. Nyitod a programokat sorjában, eleinte simán megy minden és egyszercsak azt veszed észre, hogy egyre lassabban működik a géped. Feltelik a memóriája. Az ember is valahogy így működik. Minden el nem végzett feladat valahol ott motoszkál az agyadban és tudat alatt leterhel. A legjobb ha nem halogatsz, hanem megoldod minél előbb. Ha mégis halasztanod kell valamit, írd le, “tedd ki a fejedből”.

Fókuszálj

Ez a legfontosabb és a legnehezebb. Ha egy dolgot jegyzel meg ebből a bejegyzésből, akkor ez legyen az: összpontosíts. Agyunk úgy van tervezve, hogy folyamatosan kattog, mindig, mindenen. Ha le tudnád írni egy lapra a gondolataidat, mondjuk az utóbbi egy percből, majd visszaolvasnád: Úristen, mi ez az összevisszaság? — ezt gondolnád. Nem hiszed? Tegyünk egy próbát. Egyetlen percedbe kerül. Vegyél egy papírt és egy írószert. A feladat az, hogy egy percig semmit ne csinálj, hunyd le a szemed és figyelj a légzésedre. Kilégzés, belégzés. Kilégzés, belégzés. Nem szabad másra gondolj! Csak a levegőre, ami ki- és beáramlik. Ha észreveszed, hogy másra gondolsz, az írószereddel tégy egy pontot a lapra. Készen állsz?

Hány pont van a lapodon? Van, akinek egy (gratulálok!), van, akinek egy egész hangyaboly. Vicces, mert úgy gondoljuk, hogy az agyunkat mi irányítjuk s kiderül, hogy fordítva van. 

Úgy éljük le életünk legnagyobb részét, hogy csak reagálunk.

Azaz nem azt csinálod, amit te szeretnél, hanem amit mások szeretnének tőled. Hacsak nem változtatsz. Tanulj meg fókuszálni és az életed hatalmasat változik. Az összpontosítás segíteni fog neked az élet minden területén. Képes leszel szelektálni, eldönteni, mi a legfontosabb, képes leszel kizárni a zavaró tényezőket és rengeteg stressztől kíméled meg önmagad.

Hogyan tanulj meg fókuszálni? Már így is hosszúra nyúlt ez a bejegyzés, úgyhogy legközelebb: 10 tipp, hogy jobban tudj összpontosítani.

Exit mobile version