C.S. Lazzar

Hová is tettem a…? Öt tipp, hogy ne felejts el semmit

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy nem találtuk a kulcsainkat, elfelejtettünk egy fontos találkát vagy semmivel nem készültünk a párunk születésnapjára. Emberek vagyunk, hibázunk, bocsánatot kérünk, és ha szerencsénk van, meg is kapjuk. Akkor van a baj, ha nap mint nap, túl sok mindent elfelejtünk.

Hallgasd meg (5:58 perc)
Olvasd el (6 perc)

Jóska panaszkodik a barátjának:
– Olyan feledékeny lettem…
– És mit teszel ellene?
– Mi ellen?

A háziorvosod szerint: szedjél Ginkgo bilobát, vagy felír valami egyéb bogyót.

Anyukád szerint: akinek nincs esze, legyen notesze.

Apukád egyszerű ember, ő azt mondja: figyelj oda!

Az internet szerint: Alzheimeres vagy / ne igyál annyit / edzd a memóriádat.

Szerintem: mindezek ötvözete és még egy pár személyesen bevált tipp.

Miért felejtesz?

Nem tudom, hol vannak a kulcsaim, nem emlékszem, hová parkoltam, milyen nap van ma – ez teljesen hétköznapi dolog, főleg a mai, rohanó világban. Ezekhez hozzájárulhatnak a következők:

  • Alváshiány: a túl rövid vagy rossz alvás feledékennyé tesz, a fáradt agy sokkal nehezebben tud memorizálni.
  • Gyógyszerek: rengeteg gyógyszernek vannak feledékenységet előidéző mellékhatásai. Ha gyógyszereket szedsz, olvasd el a prospektusokat.
  • Pajzsmirigy alulműködés: ha erre gyanakszol (pl várandós nők esetében nagyobb az esélye), egy egyszerű vérvizsgálat kimutatja, hogy minden rendben van-e.
  • Rendszeres alkohol fogyasztás: ne csodálkozz…
  • Stressz
  • Depresszió
  • Túlterhelés

Mi vált be számomra

Voltak olyan periódusok az életemben, amikor túl sok mindent elfelejtettem. Ekkor dolgoztam ki magamnak a következő módszereket, amelyek a mai napig segítenek, hogy “elefánt-memóriával” rendelkezzek.

  1. Mindent leírok: amúgy is állandóan kéznél van a mobilom, rá van telepítve egy Google Tasks-os app, ide jegyzek fel mindent, ami hirtelen az eszembe jut.

    A lista szinkronizálódik a Gmail fiókomhoz, így ha gép előtt ülök is, látom a feladatokat, emlékeztetőket.
  2. Odafigyelek: megszoktattam magam, hogy mindig odafigyelek arra, amit éppen csinálok, tudatosan cselekszem (mint Besenyő Pista bácsi tudatos táplálkozása, hogy egyszer sem harap mellé); erre nincs jobb és egyszerűbb megoldás, ha több dolgot csinálsz egyszerre, nem tud mindenik rögzülni az agyban, fele kimarad vagy összekavarodnak, és zavaros kép marad meg a memóriádban (nem csoda, ha úgy fogsz emlékezni, hogy betetted a laptopot a hűtőbe. A vicces az, ha tényleg betetted — mert nem figyelsz arra, amit épp csinálsz!).
  3. Ismétlek: ha valaki bemutatkozott, 10-ből 9-szer nem emlékeztem a nevére. Tehát ismétlek: ha valaki bemutatkozik (Hello, Fül Elek vagyok!), máris visszamondom: Örvendek Elek, fejben megismétlem még kétszer-háromszor, Elek-Elek-Elek. Minden más elfelejthető dolog esetében is az ismétlés sokat tud segíteni.
  4. Kimondom hangosan: megtörtént már, hogy egy egész órán keresztül kerestem az autót (ami ráadásul nem is az enyém volt) egy bevásárlóközpont parkolójában, ugyanis elfelejtettem megnézni parkolás után, hogy hol álltam meg. Azóta mindig hangosan kimondom: piros, P2! Mindig egyből megvan az autó! Ugyanígy, ha van valami, ami rendkívüli (például nem a megszokott helyére teszem a kulcsaim, valami okból kifolyólag), kimondom hangosan – A kulcsaimat felakasztottam az ajtó mögött. Nem tudomány, tapasztalat, de szerintem ha valami csak gondolatban zajlik le, az egyféleképpen rögzül, amit meg hallunk, ráadásul mi magunk mondjuk, másképpen, hatékonyabban.
  5. Az ötödiket elfelejtettem… Vagy lehet, hogy csak négy tippem volt? Edzd az agyad! Ez már tudomány: az agy olyan, mint egy izom, edzésben kell tartani, és akkor halálod órájáig tökéletesen fog működni. A mítosz sem igaz, hogy a korral az idegsejtek száma csökken. Ha szükség van rá, a 100 éves agy is képes új idegsejtek termelésére. A titok itt van: ha szükség van rá. Tornáztasd az agyad nap mint nap! Olvass, keresztrejtvényezz, beszélgess emberekkel, játssz társasjátékokat, sőt még tévézés és mobilozás közben is lehet tréningelni az agyat: a kvízműsorok is egész jól meg tudják mozgatni az agytekervényeket, a mobilra meg nagyszerű appok léteznek erre a célra (kedvenceim: PeakLumosity).
  6. Rend: ez a bónusz tipp — nem javítja a memóriádat, de megkönnyíti a mindennapjaidat. A rutin néha (sokszor) jó! Ha mindennek megvan a helye, mindent mindig ugyanoda teszel, nem kell soha keresd, pontosan tudod, hol van. Határozd meg: ennek mostantól itt a helye, és mondd ki hangosan.

Most lehet magamra haragítalak: szerintem a feledékenység (sok esetben) a lustaságnak köszönhető. Ne légy lusta és nem leszel feledékeny sem!

U.I.: a fenti bejegyzés nem vonatkozik azokra, akiknél valamilyen sajnálatos betegség idézi elő a feledékenységet.

Exit mobile version