Site icon C.S. Lazzar

A robotolástól az anyagi függetlenségig – az átfogó összefoglaló

Az első részben felcsigáztam az érdeklődést, hogy miért nem elég soha a pénz. A második részben azt tanácsoltam, hogy készíts költségvetést. A harmadik részben elmagyaráztam, mit jelent és hogyan legyen “te pénzed”. A negyedik részben pedig konkrét tanácsokat adtam, hogyan érd el az anyagi függetlenséget. Átolvasva mind a négy bejegyzést, szükségét éreztem, hogy írjak egy összefoglalót mindezekhez, ugyanakkor szeretnék adni konkrét kapaszkodókat az útra, mely a robotolástól az anyagi függetlenségig vezet.

Fogalmak tisztázása

Anyagi függetlenség

Úgy határoznám meg, hogy anélkül, hogy dolgoznod kellene, úgy élsz, ahogy te szeretnél. Ez sokak számára még mindig nem jelent semmit, mert bár értjük a szavakat, értjük a jelentésüket, nem tudjuk elképzelni azt, hogy nem dolgozunk, mégis meg vagyunk fizetve érte. Erre hoztam fel konkrét példákat a negyedik részben, s az egyik legjobb példa, amikor van egy lakás a tulajdonodban, amit kiadsz bérbe. Azért, hogy minden hónapban a bérlőd odaadja neked a lakbért, semmit nem kell tenned. Nem dolgozol, mégis van “fizetésed”. A cél az, hogy annyi ilyen (passzív) bevételed legyen, amennyi szükséges a megélhetésedhez. Azt is fontos tudni, hogy mit nem jelent az anyagi függetlenség:
– már nem a szüleid tartanak el
– van egy jól fizető állásod, amiből megélsz
– megtakarítások, amelyeket lassan felélsz
– lottónyeremény, örökség
– állami nyugdíj

Passzív jövedelem

Olyan bevételi forrás, amiért nem kell dolgozni, mégis folyamatosan pénzt termel. Például: bérbe adott ingatlan, jogdíjak, részvények, befektetések, partner (affiliate) marketing stb.

Korai nyugdíj

A korai nyugdíjazás nem más, mint az anyagi függetlenség egyik szinonimája. Van, aki így szeret hivatkozni arra az állapotra, amikor nem dolgozik, mégis úgy él, mintha dolgozna. A nyugdíjhoz viszont sokak fejében az a negatívum társul, amikor az ember öreg, nem nagyon van kedve semmihez és még pénze sincs elég, hogy azt csináljon, amit szeretne. Ezzel szemben a korai nyugdíjas nagyon is fiatal, általában 30-40 év körüli és a “nyugdíja” mindent megenged neki, amihez kedve támad.

Indíttatás

Nagyon fontos, hogy már az elején tisztázd magadban, mit miért csinálsz. Mi az indíttatásod? Miért szeretnél anyagilag független lenni? Általában az emberek nem gondolnak túl azon, hogy “nem szeretnék többet dolgozni” és ekkor kezd el lebegni a szemük előtt a mágikus anyagi függetlenség gondolata. Ha ez az indíttatásod, ki kell ábrándítsalak: az anyagi függetlenség eléréséhez nagyon sokat kell dolgozni, sok áldozattal és rengeteg idővel jár. Ha azért szeretnél anyagilag független lenni, mert nem szeretsz dolgozni, hozzá se fogj. Igazán jó indíttatás az, ha többet szeretnél elérni, többet vársz el magadtól és az életedtől. Ebben lehet egy igazán komoly akadály az, hogy minden nap be kell menned dolgozni. Keresd meg az indíttatásod, vegyél egy tiszta lapot és írd fel rá nagyba.

Számok

Tervek nélkül legfeljebb csak vágyaid lehetnek és ezek nagyon ritkán válnak valóra. Célokra van szükséged és azok eléréséhez pedig terveket kell készítened. Ezek közül az első a költségvetés. Összesítsd, hogy mennyit költesz, számold ki, hogy mennyi pénzre van szükséged per év és per hónap. Ez lesz a célod, írd fel ezt is az indíttatás alá.

A második terv arról kell szóljon, melyek lesznek a konkrét lépések, amellyel el tudod érni passzív jövedelemmel a fenti kitűzött havi bevételt. Ebben a bejegyzésben sok tippet adtam, de az interneten és könyvekben még rengeteg más lehetőség is van. Keresd meg azt, amiben szerinted jó tudnál lenni. Ne az legyen a fő szempont, hogy szerinted miből lehet a legjobban keresni, sokkal fontosabb, hogy azonosulni tudj vele, mert ezt könnyen meg tudod tanulni. Ha meg valamiben profi vagy, könnyen pénzzé tudod tenni. Írd fel magadnak a lépéseket! Minél konkrétabb, annál jobb. A listát menet közben frissítheted, de soha ne “enyhíts” rajtuk!

Tegyük fel ingatlanok mellett döntesz. Ha az első az, hogy tanulnod kell (és valószínűleg az), akkor ezt írd fel:

1. Megtanulni, hogyan kell profin ingatlanokat kezelni. Határidő: ____________. 

2. Ingatlanokat vásárolni és bérbe adni. Határidő: __________. 

Semmi olyan nincs ezen a földön, amit ne kellene megtanulni, amiben ne lehetnél legalább egy fokkal jobb. Ha azt gondolod, hogy tudod, akkor legalább azért olvass utána, hogy megbizonyosodj róla, tényleg jól tudod. Rá fogsz ébredni, hogy sok mindent nem tudsz. Tanulj! Minden nap szánj rá időt, hogy tanulj. Ne feledd: elsősorban a tudás az, ami segít neked céljaid megvalósításában. A tudásért boldogan fizet minden ember. Gondolj csak bele: ha elszakad egy csap, a vízszerelő maga az isten. Ha elromlik a vízszerelő autója, hiába ő az isten, autószerelőhöz fog menni. Akkor már ő az isten. Ha az autószerelőnek fáj a foga… a listát sorolhatnám. Mindenki jó valamiben. Keresd meg, hogy miben vagy jó és fejleszd magad, amíg igazán jó leszel benne. És nem kell messze magasan túlszárnyalj mindenkit. Az olimpiai 100 méteres futáson az első helyezett csupán századmásodpercekkel előzi meg a másodikat. Csak egy nagyon kevéssel jobb, mint mindenki más, mégis ő kapja az elismerést, az aranyérmet, a pénzt, mindent. Neked is csak ennyi a dolgod: légy jobb másnál. Ha fejleszted magad nap mint nap, nem lehetetlen.

A harmadik terv is a számokról szól: a költségvetésedből az is kiderül, hogy mennyi bevételed van, (tudod, hogy mindig magadnak fizess elsőnek), tehát azt is ki tudod számolni, hogy mennyi idő alatt leszel képes megvalósítani az első tervedet, a havi passzív bevételt. Például ha ingatlanokról beszélünk, megnézed hirdetői weboldalakon a lakbéreket s abból kiszámolod, hány ingatlanra van szükséged. Írd fel a lapodra a végső határidőt!

Félelmek, aggályok 

Teljesen normális, ha félelmeid vannak. Az ismeretlentől, a kiszámíthatatlantól mindenki tart. Ezért készíted a terveket, hogy ne legyen kiszámíthatatlan. Ugyanakkor mindenkinek nehéz a jövőbe nézni. Ha azt látja a számokból, hogy öt vagy akár tíz évre van szükség ahhoz, hogy elérje céljait, elretten. Egy évet sem vagyunk képesek a jövőbe nézi, nemhogy tízet. Nagyon hosszú idő, szinte lehetetlennek tűnik. Képtelenek vagyunk belegondolni.

Ezzel szemben viszont a múlt nagyon rövidnek tűnik. Öt év, akár egy pillanat. Mintha nemrég végeztünk volna az egyetemmel. Tíz vagy húsz éves találkozó? Máris? Mi lenne, ha tíz vagy húsz évvel ezelőtt hoztad volna meg azt a döntést, amire most készülsz. Hol lennél most? Megmondom: pontosan ott, ahol szeretnél lenni. Mert szabad lennél és azt kezdenél az életeddel, amit te szeretnél. Így nézz a tervedre, így készülj a következő öt vagy tíz évre. Egy pillanatra se gondolj arra, hogy mennyi időt fog felvenni, mert előbb-utóbb eléred a célod és akkor már nem fog számítani, hogy mennyi idő telt el. Egyedül akkor fog számítani, ha semmit nem teszel és tíz vagy húsz év múlva ugyanitt vagy még rosszabb helyzetben leszel.

Még egy dolgot mondok: aki elindul ezen az úton az nem bánja meg. Garantálom, hogy sehol nem fogsz találni egyetlen olyan embert sem, aki belekezdett és megbánta. Mindemellett el fogják mondani azt, hogy a tervüket lazán felülteljesítették. Amikor a tervet készíted, még semmilyen tudással nem rendelkezel. Nehezen látsz bele a dolgokba. De amint belekezdesz, tanulsz, fejlődsz és egyre jobban fogsz haladni. A pénz is másképp jön. Az eleje a legnehezebb, az első félretett összegek gyűlnek a leglassabban. De ahogy telik az idő, egyre könnyebb és könnyebb lesz, minden felgyorsul. Vegyük példának az ingatlanokat: az első ingatlanra kigyűjteni a pénzt a legnehezebb. De amint kiadtad azt bérbe, máris van egy olyan plusz havi jövedelmed, ami addig nem volt. És azt is félreteszed. A második ingatlantól már megduplázod ezt a plusz bevételt. És ez egyre csak sokszorozódik. Csak kezdd el és meglátod, egyszercsak már megy magától minden, mint a karikacsapás. Egyszerűen élvezni fogod, garantálom!

Lépések

Hol kezdj hozzá? Talán ez a legnehezebb lépés. De annyira mégsem, hisz mindent megadtam hozzá. Kezd azzal, hogy fogod azt az üres lapot és felírod rá mindazt, amikről az imént beszéltem. Aztán ezt tűzd ki egy annyira látható helyre, hogy minden nap többször is beleütközzél. Ott meg pontosan írja, mit kell tenned. Tehát mit kell tenned? Elkészíted a terveket, a számításokat, megírod a nagy tervet, majd azt betartod. Minden nap. Minden áldott nap. Magadért teszed. Ha csalsz, magadat vered át. Olyan, mintha fognál egy lapátot és a megtakarított pénzed a nyitott ablakon át kilapátolnád. Ilyent senki nem tenne, te sem. Tehát akkor ne lazsálj, szánj rá időt, dolgozz keményen és a jutalom majd a tiéd lesz. Ez nem holmi üres ígéret, ez tény. A lényeg, hogy betartsd a terved és mindent, amit megtanultál.

Exit mobile version