Site icon C.S. Lazzar

A gond az, amikor azt gondolod, hogy bőven van időd

A gond az, amikor azt gondolod, hogy bőven van időd

A gond az, amikor azt gondolod, hogy bőven van időd

Te mennyi időt pazarolsz el naponta? Egy órát, kettőt? Négyet? Nem sok, igaz? De ha összeadod, mennyi jön ki egy év alatt? Akár majdnem ezerötszáz óra! Van, aki naponta hat órát tölt el felesleges dolgokkal. Ki sem számolom, mennyi az egy évben, mert még én is megijedek.

Hallgasd meg (6:33 perc)
YouTube video player
Olvasd el (6 perc)

Egy nemrég készült statisztika szerint egy átlagember naponta négy-hat órát tölt el olyasmivel, aminek – saját elmondásuk szerint – semmi értelme nincs. Ez összesen kétezer óra egy évben. Ha ugyanez az átlagember órabére 5€ (keveset mondok!), akkor az barátok közt is évente 10.000€ ablakon kidobott pénz. És egyezzünk meg abban, hogy egy ember képes ennél akár tízszer többet is termelni óránként. Az meg már évi 100.000€. Ismerek olyat, aki percenként termel 10€-t. Mondjam? 10€ x 60 perc x 6 óra naponta x 365 nap = 1.314.000€. Miért is milliomos ez az ember? Hmm… nem tudom…

Ha tudni szeretnéd, mivel fecsérli az átlagember az idejét: első helyen van a közösségi média böngészése (amikor csak úgy görgeted a Facebook-ot, hátha valami érdekeset találsz), a tévé vagy Youtube videók nézése, amelyektől ráadásul sokkal rosszabbul érzik magukat az emberek, miután megnézték, mint előtte. Második a különböző időpocsékoló játékok, amelyek ahelyett, hogy felvillanyoznának (mert ilyenek is vannak, például Peak, Lumosity, Elevate, CogniFit, Happify vagy akár a nyelvtanulós app, a Duolingo), lefárasztanak és letargikus leszel tőlük.

Nincs gond azzal, ha időnként az ember ki akar kapcsolódni és akár a fenti tevékenységek közül választ egyet. A gond azzal van, ha egyrészt vannak dolgok, amiket meg szeretnél tenni az életedben, ha vannak vágyaid, álmaid, de semmit nem teszel értük. Ehelyett pazarlod a drága idődet olyasmivel, amitől már eleve rosszul fogod érezni magad, aztán meg még inkább magad alá kerülsz, mert a vágyaid, álmaid egyre csak távolodnak tőled, míg lassan elérhetetlen távolságba kerülnek és végül lemondasz róluk. Közben azzal áltatod magad, hogy „van időm még bőven”.

Sokkal kevesebb időd van, mint azt hajlandó vagy elfogadni! Nézz vissza az elmúlt öt-tíz évre. Mennyi időnek tűnik? Fogadni mernék, hogy sokkal kevesebbnek. És mi változott az életedben ez idő alatt? Mennyivel vagy közelebb a tíz évvel ezelőtti álmodhoz? A legtöbben inkább távolabb vannak, mint közelebb. Korlátozott időd van a földön, miért nem használod ki maximálisan? Miért nem váltod valóra az álmaidat ma? Miért halogatod holnapra, holnaputánra?

Mit tehetsz azért, hogy valóra váltsd az álmaidat? Azt gondolom, hogy először is fontosabb az, mit ne tegyél. Itt egy teljes lista ezekről a tevékenységekről, főként a munka tekintetében:

  1. Panaszkodás. Senki nem kapja meg azt, amit szeretne, ha csak nyafog. Inkább kérdezz.
  2. Közlekedés csúcsidőben. Az autóban eltöltött idő, főleg csúcsidőben, borzasztó sok idődet elpazarolja. Megoldások: utazz csúcsidőn kívül, használd ki az időt valami hasznosra, például hallgass oktató hanganyagokat, podcast-eket, tanulj nyelvet.
  3. Pletykálás. Értelmetlen fecsegés, sehová sem vezet és a munka sem lesz meg tőle.
  4. Más ember munkájának végzése. Előbb végezd el a sajátod.
  5. Tévézés. Soha senki nem érte el a céljait úgy, hogy a kanapéról bámult egy villogó téglalapra.
  6. Negatív emberek társasága. Vigyázz, a hozzáállás ragályos. Főleg a negatív!
  7. Halogatás. A tétlenség mindig alulmarad a tettel szemben.
  8. Döntésképtelenség. Tanulj meg dönteni, különben az élet és mindenki más fog dönteni helyetted.
  9. Hírolvasás. Ami fontos, azt úgyis megtudod. A többi meg időpazarlás.
  10. Ellenségeskedés. Ha már nem tudsz valami szépet mondani…
  11. Nonszensz játékok. Nem azt léptetik elő, akinek elfogynak a színes cukorkái.
  12. Egészségtelen ételek fogyasztása. A gyorskaják, cukros üdítők, előrecsomagolt ripi-ropik megterhelik a szervezetedet.
  13. Üres ígéretek. Ne mondj olyasmit, amit nem fogsz megtenni.
  14. Várni, hogy történjen valami. Vedd a kezedbe az irányítást, mozdulj meg és kezdeményezz.
  15. Fölösleges gyűléseken való részvétel. Értékelni fogják, ha te tudod, hol vagy hasznos és hol nem.
  16. E-mailekre várás. Az Inbox-ra kattintgatva nem jönnek be gyorsabban az e-mailek. Korlátozd az e-mailekre pazarolt időt.
  17. Telefonálás. A telefonod a tiéd. A te időd töltöd, ha beszélsz rajta.
  18. E-mail ping-pongozás. Az oda-vissza e-mailezés időpocsékolás. Menj és beszéld meg szemtől szemben.
  19. A dolgokat helyre kell tenni. Különben később keresgélned kell őket.
  20. Végtelen web-böngészés. Egyik oldal a másikhoz vezet…
  21. A közösségi média profilod folyamatos frissítése. Rántott büngyürüt ettél ebédre. Komolyan? Szerinted ki nem …. le?
  22. Nem jegyzetelsz. És később töröd a fejed akár órákig.
  23. Vitatkozás / veszekedés. Sehová sem vezet. Legfeljebb egy jobb egyenes-bal horog kombinációhoz.
  24. Nem nézed a to-do listádat. Csak gyűjtöd és gyűjtöd, de semmit nem oldasz meg róla.

Van, amit nem tenni! Ha legalább felét betartod és a hirtelen felszabadult idődet olyan tevékenységekre fordítod, amelyek építenek téged és közelebb visznek a céljaidhoz, az is lehet, hogy évek helyett hónapok alatt valóra válik az álmod! Mi a vesztenivalód?

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version