Site icon C.S. Lazzar

Ünnepeljük meg a munkát azzal, hogy ma nem dolgozunk!

Ünnepeljük meg a munkát azzal, hogy ma nem dolgozunk!

Hogyan nézne ki egy évünk, ha minden ünnepet úgy tartanánk, mint a május 1-et? A teljesség igénye nélkül, összeírtam néhány jeles ünnep megtartását, a Munka ünnepének szellemiségében.

Április 1. (Bolondok napja) Ma temetőbe illő komorság uralja a napodat. Senkire még csak rá se nézz. Legjobb, ha beteget jelentesz és otthon ülsz csendes magányodban.

Április 19. (Nagypéntek – böjt) Óránként, de ha igazán akarsz ünnepelni, félóránként eszel. Természetesen húst hússal. Amennyi csak beléd fér. S azt még elnyomtatod desszertnek egy kis szalonnával. Evés előtt és után megiszol egy pohár pálinkát. Evés közben meg egy egész üveggel.

Április 20. (Húsvét vasárnapja – ételszentelés) Jól bealszol, semmiképp sem szabad korán kelni! Nem reggelizel (hiszen úgyis már dél van), fogsz egy üres kosarat és elviszed megsétáltatni a városba. Ha útközben egy reverendát viselő embert látsz gyanúsan közeledni feléd, ráadásul nagy valószínűséggel szentelt víz van nála, kapd a nyakadba a lábad és fuss, ahogy csak bírsz az ellenkező irányba. Ha hazaértél, igyál egy kis vizet az ijedtségre, aztán sodukuzz estig egymagadban. Ha csengetnek, nem szabad ajtót nyitni (lehet, hogy követtek!).

Április 21. (Húsvét hétfő – locsolás) Ha férfi vagy, ma van a napja annak, amikor végre pirosra festheted a tojásaidat. Vagy zöldre. Vagy törj ki az egyszínűségből és készíts szivárványszínűt! Utána fújd be magad az asszony parfümével, mert később jönnek a nők, félig- vagy hullarészegen, s miután elmakognak néhány összefüggéstelen szót pálinkáról, meg hogy mit hova – most készülj -, előkapnak a ridikülből egy vödör jó hideg vizet és igen, igen, ezt mind te kapod a nyakadba. Ezért kell a parfümből jó sokat magadra fújni, hogy tartson ki estig.

Május 1. (A munka ünnepe) Bármit csinálhatsz a mai napon, kivéve a munkát! Ha dolgozni találsz, össze fog robbanni az univerzum. Azt meg nem szeretnéd megkockáztatni, nem igaz?

Június 1. (Gyermeknap) Ma minden gyerek egy órával hamarabb menjen iskolába és este tíz-tizenegyig nem szabad hazajönniük! Meg kell beszélni a tanárokkal, hogy ma minden órán szigorúan felelés vagy felmérő írás legyen! Lehetőleg legyen beiktatva egy évzáró próbavizsga is! Játszani ma tilos!

Június 9. (Pünkösd – búcsú) Egy szabály van: kerüld el Csíksomlyót. De vigyázz, nagy lesz a kísértés!

December 24-25-26. (Karácsony) Szigorú munkanapok. Akkor is, ha hétvégére esik. Kora reggeltől késő éjszakába nyúlóan kell dolgozni, temérdek túlórával, amit természetesen nem fizetnek ki neked, mi több, ha mégis kifizetik, visszaadod a pénzt, kamattal, mert te puszta élvezetből dolgozod halálra magad ezen a három napon. Ha véletlenül ajándékot kapnál valakitől – a fenti nemes cselekedeteidért cserébe -, azt is azonnal visszautasítod! Senkihez nem lehetsz kedves és mindenkit, aki fenyő vagy bármilyen más fát említő, Ó-val kezdődő, esetleg bájos angyalokról szóló éneket hümmög, dúdol, fütyül vagy ne adj isten, énekel, azonnal jól sípcsonton rúgsz.

December 31. (Szilveszter) Az előző háromnapos munkamaraton annyira bejött, hogy úgy döntesz, megismétled, így egészen január 2-ig nonstop dolgozol. Fizetés most sincs. Ha valakit meglátsz kezében egy pezsgősüveggel, tudod mi a dolgod (sípcsont, lehetőleg nekifutamodásból). Az első éjjelen valószínűleg nagyidő lesz és sokat fog villámlani, meg dörögni. Húzd be a sötétítőket, hogy a villogó fény ne zavarjon a munkában.

Végezetül pedig, Antal Imre jóvoltából, nézzük meg, hogy mennyit is dolgozunk valójában egy évben:


Boldog május 1-ezést kívánok!

Exit mobile version