Site icon C.S. Lazzar

Ami könnyen jön, könnyen megy. A fordítottja is igaz!

A sikerért meg kell mozdulni

A sikerért meg kell mozdulni

Jó néhány évvel ezelőtt történt, hogy egy meleg nyári napon, kis városunk egyik kávézójának teraszán, – munkaidőben – két barátom gyöngyöző üvegből, jéghideg sörrel hűtötte magát. Nem tudom már, hogy kerültem én oda és egyáltalán miért szereztem tudomást róla, de kiderült, hogy ez nem amolyan relaxáló tevékenység volt számukra. Azt várták, hogy megszállja őket az ihlet. A millió dolláros ötlet. A sör mellett. A teraszon.

Hallgasd meg (3:59 perc)
YouTube video player
Olvasd el (4 perc)

Ott, azon a napon, én eldöntöttem valamit. Valamit, ami gyökeres ellentéte volt a két barátom elképzelésének. De előbb pörgessük vissza kicsit az időt. Nem sokkal azelőtt röppent fel a hír, hogy egy japán guru feltalálta a mellnövelő csengőhangot. Egyetlen dollárt kért a telefonra letölthető hangfájlért és állítólag több mint egy millióan letöltötték. Bumm! Egy millió dollár. Az ötleten felbuzdúlva barátaim is eldöntötték, ők lesznek a következők, akik egy (két-három vagy több) sör mellett megszülik a következő kasszasikert arató ötletet.

Eltelt több, mint tíz év. Mondanom sem kell, mi történt. Mindkét barátom dollármilliomos. Lehetne. Ha megszületett volna az ötlet. De nem született meg. Így nem dollármilliomosok.

Visszatérve arra, hogy mit döntöttem el akkor és ott én: nem fogok karba tett kézzel, nagyra tátott szájjal ücsörögni és várni a sült galambra (mert vegetáriánus vagyok, a sült cukkini meg nem repül). Valójában már akkor a tettek mezején voltam és nem is volt szándékomban letérni róla (már akkor vállalkozó voltam, de még nagyon az út elején jártam). Nem azt mondom, hogy az általam választott volt  az egyetlen és helyes lehetőség. Ám visszatekintve határozottan azt mondhatom, jól döntöttem. Elértem a kitűzött céljaimat.

A történet tanulsága mindazok számára, akik még az út elején járnak, vagy még rá sem léptek az útra: lépj rá bátran és haladj magabiztosan előre. Semmittevésnek nagyjából ugyanannyi az eredménye: semmi.

Aki tesz, cselekszik, az halad. Annak a siker egy karnyújtásnyira van. Lesznek akadályok, de ne engedd, hogy ezek eltántorítsanak. Minden akadály egy lehetőség, hogy tanulj valamit. Mindenből, de főleg a hibákból és kudarcokból lehet valamit tanulni, amitől több, jobb, okosabb, ügyesebb leszel. És ez az ellentéte annak, hogy ülsz egy helyben és várod, hogy az öledbe hulljon a millió dolláros ötlet. Van rá esély, de nagyon csekély. Minimális. Egy az egymillióhoz. Talán még annyi sem. Ha viszont kitűzöd a célodat és nekilendülsz, hogy meghódítsd, tudod mennyi az esélyed? Mindenki azt mondaná, hogy 50%. Vagy sikerül, vagy nem. Téves! Inkább olyan ez, mint a mosogatószer baktériumölő hatása: 99,99%. Az a 0,01% pedig a te kitartásodnak megingathatósága, ami szintén eltiporható.

Igen! Ha a cél ki van tűzve és kitartó vagy, a siker 100%-os! Nem én mondom, hanem a több milliárd konkrét eset bizonyítja.

Tehát, tudod mit kell tenned. Pontosan. Tenned kell. Ne várj, ne halogass, lépj!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version