C.S. Lazzar

A cél egy olyan álom, amihez van egy terved és van határideje

Tervek

Motivációs idézetekben, inspirációs videókban gyakran arra biztatnak: legyenek céljaid! Ezek megalkotása azonban sokaknak fejtörést okoz (nekem is). Mik lehetnének a céljaim? Hogyan fogjak hozzá? Miként fogalmazzam meg? És itt az a pont, ahol feladjuk. Pedig roppant egyszerű.

Valójában már a címben megválaszoltam a kérdést: fogod egy álmodat, készítesz hozzá egy tervet és hozzábiggyesztesz egy határidőt. Kész a cél! Triviális, de tényleg ennyi. Viszlát holnap! 🙂

Na jó, kicsit még boncolom a témát, már csak saját magamért is. Vegyünk egy példát: te vagy Béla és szeretnél egy új autót, mert jön a harmadik gyerek és már látod, hogy egymás hegyén-hátán gyúródtok a kis kétajtós Polóban. Kellene egy családi autó. Mondjuk a legújabb Touran, aminek annyira szexi a fényszórója és olyan szép kék (így vásárol autót az emberek zöme). Ez egyelőre még csak egy álom. Hogy lesz ebből terv?

Bélus autóvásárlási terve

1. Első lépésként Bélus kérdezz-feleleket játszik saját magával.

Mennyibe kerül az új Touran?

Az áhított extrákkal nagyjából 30.000 euró.

Van autóra félretett pénz?

Van, nagyjából 5.000 euró.

Van más megtakarításunk, ami szabadon felhasználható?

Nincs.

Kérünk kölcsön anyuéktól?

Nem (nekik sincs / úgysem adnának).

Veszünk használtat?

Vehetnénk, de újat szeretnénk (elvégre ez az álom).

Mennyi idő alatt tudnánk kigyűjteni a 30.000 eurót?

5 év alatt.

Mikor lesz szükségünk az autóra?

Legfeljebb 2 éven belül.

Hogyan tudnánk megvenni?

Részletre.

Részletvásárlás / leasing ajánlat?

Előleg 7.000 euró, havi részlet 400 euró (biztosítással), 4 éves futamidő.

Megvalósítható a fenti összeg kifizetése, anélkül, hogy megterhelő legyen a család számára?

Igen, az otthonról működtetett kis vállalkozásunk nagyjából ennyi profitot termel havonta. Ezt mindig félretettünk. Ha öt hónapig még gyűjtünk, megvan az előleg.

Milyen kockázatokkal jár? Mi a legrosszabb, ami történhet?

Ha elveszíteném a teljes munkaidős állásom, a kis vállalkozásból származó jövedelemre szükségünk lenne a havi kiadásainkra. Ebben az esetben nem tudnánk törleszteni a részleteket és a leasing cég elvenné az autót.

Bevállaljuk a kockázatot?

A családi kupaktanács úgy döntött, igen. Bélusné, amíg megérkezik a harmadik gyerek, még több időt és energiát fog fordítani a kis vállalkozásba, így még több profitra számíthatunk. A terv része, hogy a gyermek érkezésére már legyen egy alkalmazott, aki tudja vinni tovább a bizniszt.

2. Második lépésként Bélus felírja a tervet egy A4-es lapra.

Új VW Touran vásárlásának terve

Havi szükséges összeg: 400 euró

Előleg kigyűjtésének határideje: 2019. október.

Lépések:

A már meglévő 5.000 euró letétbe helyezése most, három hónapos futamidővel, 3,5%-os évi kamattal, ami +43,75 euró bevételt eredményez.

A Béla és neje CS.V. vállalkozás fellendítése további ügyfelek szerzésével.

Lépések:

Bélusné naponta plusz egy órát fog tölteni új kliensek felkutatásával. Számításaink szerint naponta 10 potenciális klienssel tud beszélni, egyenként nagyjából 5 percet. Ennek körülbelül 10%-a válik klienssé. Egy kliens havonta átlagosan (legkevesebb) 10 euró profitot hoz a CS.V.-nek, levonva minden költséget, beleértve a 10-12 telefonhívást is. Ez havi 20 nappal és a szülésig számolt hét (inkább hat) hónappal számolva, 120 új klienset, azaz 1.200 euró plusz profitot jelent. Ez az eddigi 400 euróval összesen 1.600 euró profit. Tehát hat hónap múlva alkalmazni tudnánk egy embert, akinek a munkabére után továbbra is megmaradna nekünk a havi szükséges 400 euró.

Autó megrendelésének határideje: 2019. október.
Autó kifizetésének határideje: 2023. október.

Új autó várható érkezése: 2020. január.

A fenti terv egy tökéletes forgatókönyvet mutat be. Természetesen minden esetben nem ilyen egyszerű az álmot tervre váltani.

Bármilyen terv jobb, mint a semmilyen.

A lényeg az, hogy ha készítesz egy tervet, megadod az esélyt magadnak, hogy valóra váljon, ami egyébként csak álom maradna. Írd le a lépéseket, szabj határidőket! Meg vagyok győződve róla, hogy sikerülni fog!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version