Site icon C.S. Lazzar

Az egészség az igazi érték, nem a vastag pénztárca

Pénz és egészség

Pénz és egészség

Ugye nem mondok újat, amikor emlékeztetlek rá: ha csak a pénzt hajszolod és közben nem vigyázol az egészségedre, végül nem lesz rá lehetőséged, hogy élvezd a munkád gyümölcsét? Érdekes módon mindenki tudja ezt és mégis a többség az ellentétét teszi. Szerencsére van néhány egyszerű lépés, ami segít, hogy egészségesebben élj.

Hallgasd meg (3:20 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Mindenki tudja, hogy a gyorskaja egészségtelen. A gyorséttermeknél kígyózik mégis az éhes emberek leghosszabb sora (tudom, most vagy éhes, nem egy óra múlva).

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítő káros. Az egyik legjobban fogyó nem alkoholos ital mégis a kóla (de hát olyan finom, nem igaz?).

Mindenki tudja, hogy a rendszeres testmozgás elengedhetetlen az egészséges életmódhoz. Legtöbben mégis autóból az íróasztal mögé, onnan megint az autóba, aztán meg egyenesen a kanapéra, a TV elé szöknek (ölben egy tál chips-el és kólával).

Mindenki tudja, hogy a stressz ártalmas. Semmit sem teszünk, legfeljebb stresszeljük magunkat azon is, hogy stresszesek vagyunk (főleg amikor ehhez hasonló cikkeket olvasunk).

Mielőtt még lezárnád az ablakot: nem az a célom, hogy felpumpáljam az idegeidet. Megoldást kínálok! Íme néhány egyszerű lépés, amelyek nem megerőltetőek, mégis számottevő pozitív hatást gyakorolnak az egészségedre:

  1. Befalod? Nem csak az éhség csillapítása a lényeg. Hosszú távon meghálálja a tested. Egyél több feldolgozatlan ételt. Feldolgozatlan = úgy, ahogy van. Például: zöldségek (a zöldek a legjobbak), gyümölcsök, magvak (dió, kesudió, mandula, tökmag, napraforgómag). Ha fel szeretnéd dolgozni (sütni, főzni), próbálj minél kevesebbet változatni az eredeti állapotán.
  2. Használd a lábaid. Válaszd az autó helyett a lábbuszt. A sok üldögélés számos időskori betegség oka. Ilyen egyszerű ezeket elkerülni: gyalogolj rendszeresen.
  3. Pihenj. Aludd ki magad rendesen, vakációzz rendszeresen, kapcsolódj ki a hétvégéken.
  4. Vigyázz, mit szívsz, mert a végén megszívod. Ha lehet, csak levegő legyen, abból is a jó, friss fajta.
  5. Jó, jó, de mit iszunk? Mérsékeld az alkoholfogyasztást és igyál több vizet. Ma mennyi vizet ittál?

A sort még folytathatnám, de azt ígértem, egyszerű lépéseket írok. Sokan még ezeket a könnyű lépéseket sem tartják be. Ők azok, akik csodálkoznak, hogy rájuk tüsszent egy pillangó és másnap már ők is köhögnek. Tehát nem sok értelme lenne leírom, hogy sportolj hetente legalább háromszor, ahogy azt sem, hogy tévézés helyett olvass. Könyvet. Nem a Facebook feed-et. Elnézést, ha beszóltam, túl nagy volt a kísértés.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version