C.S. Lazzar

Mindenkinek 24 órából áll egy nap. A különbség az, ki hogyan osztja be!

Volt már olyan, hogy a munkaidő végén – bár egész nap gürcöltél – az az érzésed volt, hogy semmivel nem haladtál? Hogy fel sem tudnád sorolni, mit csináltál? Hogy este jut eszedbe valami fontos dolog, amit elfelejtettél megoldani?

Hallgasd meg (3:16 perc)
Olvasd el (3 perc)

Még az is, aki pontosan tudja, hogy mit kellene tennie a fentiek elkerülésére (én), néha beleesik abba a hibába, hogy reggel nekiáll és délutánig csak teszi-veszi-oltja-a-tüzet, és mire észbe kap, el van telve a nap, ami meg fontos lett volna, még mindig megoldatlanul csücsül.

Útmutató

Útmutató

Éppen ezért, elsősorban saját magam rendre intésére, készítettem a fenti, átlátható, és könnyen betartható útmutatót.

Még egy kis magyarázat mindenikhez:

  1. Ki korán kel, aranyat lel. Vagy egész nap álmos. Ha a második kategóriába esel, ne kelj korán. Ha nem pihened ki magad, az egész napnak lőttek.
  2. Célok. Ajánlom, hogy ez rendszeresen legyen része az életednek. Alkoss célokat, kicsiket és nagyokat. Írd fel őket! Célok nélkül csak sodródsz az árral. És tudod, olyan leszel, mint a holland salakmotoros (Mikor Sodroczki).
  3. A feladatoknak nem a fejedben a helyük. Csak összezavarnak, terhelnek és néha (gyakran) el is felejted őket. Írd fel őket, ürítsd ki a fejed!
  4. Rangsorolás nélkül lehet, hogy azt oldod meg leghamarabb, ami épp a legkényelmesebb számodra. Én legalábbis ezt csináltam, azelőtt, hogy elkezdtem rangsorolni. Két tényező szerint végignézem a 3-as pont szerint elkészült listámat: ez fontos? Ha igen, megjelölöm F-el. Ez sürgős? Ha igen, megjelölöm S-el. A sorrend pedig ez lesz: első, ami F(ontos) és S(ürgős), második, ami F(ontos), harmadik, ami S(ürgős) és negyedik, ami nincs jelölve. Utóbbiakat hetekig képes vagyok hanyagolni, míg végül – általában – törlöm őket. Ha nem is fontos, nem is sürgős, minek foglalkoznék vele? Erről írtam egy egész bejegyzést: Mivel kezdjem, ha minden sürgős és minden fontos?
  5. Ah, a megzavarások. Telefon (hívás, SMS és minden egyéb bizzenés), különböző instant üzenetküldők, munkatársak (ne nyírd ki a őket!), satöbbi. Szabadulj meg ezektől, mert órákat lopnak el az életedből! Erről is írtam már: Van egy perced? A megzavarások valódi ára.
  6. Határidők. Van, aminek alapból van határideje. Tudod, amikor a főnök lecsap egy iratcsomót az asztalodra (megzavar) és azt mondja: legyen kész ma öt órára! És meglesz! Nos, ugyanezt az elvet tudod alkalmazni te saját magaddal. Állíts egy feladatodra határidőt és képzeld el, de úgy rendesen (szemet lehuny, főnököt vizualizál), hogy főnök adta ezt a határidőt. Aztán láss munkához! Meglepő, hogy milyen gyorsan lehet így végezni!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version