Site icon C.S. Lazzar

Sokkal jobban kedvelném a reggeleket, ha valamikor később kezdődnének

Sokkal jobban kedvelném a reggeleket, ha valamikor később kezdődnének

Sokkal jobban kedvelném a reggeleket, ha valamikor később kezdődnének

Nem túl motiváló, igaz? Legtöbben így vagyunk ezzel. Legtöbben nem szeretünk korán kelni és, ha lehetne, elhalasztanánk a felkelés pillanatát több órával. Vajon miért vélekednek és cselekednek ezzel ellentétesen, és kelnek nagyon korán a következő emberek: Bill Gates, Tony Robbins, Oprah Winfrey, Tim Ferris, Barack Obama, Howard Schultz, Tim Cook, Arnold Schwarzenegger, s ugyanezt tette Steve Jobs, Benjamin Franklin, Albert Einstein és még Arisztotelész is. A lista végtelenül hosszú.

Hallgasd meg (4:16 perc)
YouTube video player
Olvasd el (4 perc)

Mi a közös mindezekben az emberekben, azon kívül, hogy rendszeresen korán keltek? Azt hiszem, nyilvánvaló: sikeresek voltak.

A siker kulcsa tehát a korán kelés lenne?

Nyilván nem, de elkerülhetetlen, hogy ne gondolkodjunk el rajta: köze van hozzá. Elég, ha egyszerűen így vezetjük le: aki korán kel, lépéselőnyre tesz szert azokkal szemben, akik tovább alszanak. Egyszerűen több ideje lesz megtenni azt, amit szeretne.

De annak, aki korán kel, korábban is kell lefeküdnie. Honnan lesz akkor több idő?

Percekben, órákban számolva nem lesz több annak, aki korábban fekszik és korábban kel. De már Einsteintől tudjuk, hogy az idő relatív. Azaz nem mindig telik ugyanúgy az idő. Te is tudod. Nem mindegy, hogy egy vizsgán izzadsz vagy életed legjobb filmjét nézed a moziban. Ugyanolyan hosszú mindkettő, mégis az egyik kétszer annyinak, a másik fele annyinak tűnik. Az előnyt azzal szerzi az, aki korán kel, hogy a reggeli órákban megzavarások nélkül tud elvégezni bármit, amit szeretne. A megzavarások nagyon sokba kerülnek.

Ennyi? Érdemes ezért korán kelni?

Nem, nem ennyi. Az is számít, hogy mit csinálnak reggel, ha már felkeltek mindenki előtt. A reggeli rutin megbélyegzi az egész napot. A kiemelkedően sikeres emberek reggeli rutinja a következőket tartalmazza (nem mindenkinél van jelen az összes):

  • Egy nagy pohár víz
  • Edzés, sport, testmozgás
  • Meditálás
  • Reflektálás, naplóírás
  • Olvasás
  • Tervezés
  • Önmegerősítés
  • Vizualizáció
  • Teázás

Figyeljük meg, a lista nem tartalmaz olyanokat, mint: munka, emailezés, közösségi média, tévézés.

Én képtelen vagyok korán kelni. Egyszerűen nem megy.

Ha nem megy, nem kell erőltetni. Egyre több helyen olvashatunk az alvás fontosságáról. Hogy a kialvatlanság végzetes következményekkel jár, azt már tudtuk. De mintha csak most fedeznénk fel azt, hogy az elegendő, pihentető alvás nagyon fontos.

Akkor tehát aludjak, ameddig kipihenem magam?

Túlzásokba nem kell esni, semmiképp ne aludj délig! Mindenkinek más és más az alvásigénye, de valójában sokkal kevesebb alvásra van szükségünk, mint gondolnánk. A titok a minőségben rejlik. Ahogy feljebb is írtam, a koránkeléshez nem kevesebbet kell aludni, hanem jobban. Nagyon fontos, hogy pihend ki magad. Ha korán kelsz, napközben elálmosodhatsz, főleg ha nem kávézol, ilyenkor nyugodtan szundizz öt-húsz percet. Ezt a technikát a bevezetőben felsorolt hírességek is gyakran alkalmazzák, ugyanakkor mammut cégek, mint például a Google vagy a NASA, még az alkalmazottaknak is javasolja, hogy néha szundítsanak egy pár percet. Munkaidőben!

Ha szeretnél jobban aludni, esetleg korán is kelni, itt olvashatsz néhány tanácsot: Ki korán kel…. egész nap álmos.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version