Site icon C.S. Lazzar

Hittél a Mikulásban sok éven át. Itt az ideje, hogy magadban higgy!

Hittél a Mikulásban sok éven át. Itt az ideje, hogy magadban higgy!

Hittél a Mikulásban sok éven át. Itt az ideje, hogy magadban higgy!

Ugye, most már viccesnek tűnik, ha arra gondolunk, hogy Mikulás… Pedig egykor mennyire vártuk? Hallottam olyanról, aki délután leült az ajtóval szemben és addig nem állt fel onnan, amíg nem csengetett be a nagyszakállú óriás. Hittünk benne, annak ellenére, hogy kissé ijesztő, de mindig van nála egy kis édesség, meg ajándék. Vakon hittünk a csodában, mert azt mondták a felnőttek. Aztán egy nap összeomlik az álom.

Hallgasd meg (4:37 perc)
YouTube video player
Olvasd el (5 perc)

Lehet, hogy csorbát ejtünk ezzel a gyerekeinkben?

Minden évben elgondolkodok rajta, hogy mennyire jó az, hogy hazudunk a gyerekeinknek, elhitetjük velük, hogy létezik a csoda, van egy kis varázslat a decemberi ünnepekben. De mit érezhetnek akkor, amikor kiderül a valóság? Szerintem kicsit azért úgy lehetnek ők is, hogy nem lehet hinni a felnőtteknek…

Ez lenne az önbizalomhiány forrása?

Bár úgy tűnhet, nem. Nem gondolom azt, hogy a fenti gyerekkori „trauma” okozza legtöbbünknél az önbizalomhiányt. Szerintem az önbizalomhiány oka sokkal összetettebb. Nem szeretnék most ebbe belemenni, mert bármi is váltotta ki valakinél, az már a múlté. Inkább arról szeretnék beszélni, hogy mit lehet tenni ellene.

Az önbizalom nem egy személyiségjegy

Először is tisztáznunk kell, hogy az önbizalom nem egy veleszületett adottság. Az önbizalom egy olyan képesség, amit meg lehet tanulni. Ha így gondolunk az önbizalomra, máris visszanyerhetünk egy keveset belőle. Ugyanis ha arra gondolunk, hogy bármikor elsajátíthatunk olyan technikákat, amelyek segítenek növelni a magabiztosságunkat, bármikor gyakorolhatunk, és amit gyakorolunk, abban egyre jobbak leszünk, akkor nyugodt szívvel elmondhatjuk: tudunk magabiztosak lenni, csak akarnunk kell.

Mit jelent a magabiztosság?

Gyakran összetévesztjük az introvertált-extrovertáltságot a magabiztossággal. Téves, ugyanis nagyon sok extrovertált ember nagyon is önbizalomhiányos és nagyon sok introvertált ember nagyon is magabiztos. Ezért inkább úgy érdemes gondolni a magabiztosságra, mint a gondolat gyakorlatba ültetésének képessége. Azaz szeretnénk valamit és teszünk is valamit annak érdekében, nem marad meg a dolog a gondolat szintjén. Figyelem! Nem az a lényeg, hogy mi lesz a cselekvés eredménye, nem attól magabiztos valaki, hogy eléri a céljait, véghezviszi akaratát, hanem a puszta ténytől, hogy megpróbálja. Ennyit jelent magabiztosnak lenni: a gondolat cselekvésre való váltásának folyamata, az eredménytől függetlenül.

Ez újra adhat egy lendületet és visszanyerhetünk egy keveset az önbizalmunkból. Hiszen az önbizalomhiányos embereknél legtöbbször itt van az elakadás: valamit szeretne, de a gondolatból nem képes vagy nem hajlandó cselekvésre váltani. A félelem meggátolja ebben. De ha belegondolunk és tudatosítjuk magunkban, hogy nem számít az eredmény, a lényeg, hogy megpróbáljuk, hogy tegyünk valamit, máris visszanyerjük az önbizalmunkat.

Mit tehetünk, hogy magabiztosabbak legyünk?

A válasz: sok mindent. Egyetlen helytelen út van: ha semmit nem teszünk, csak egyszerűen belenyugszunk, hogy önbizalomhiányban szenvedünk és kész.

Az egyik legnagyszerűbb technika: a mágikus hármas.

Minden nap egy tetszőleges időpontban, lehetőleg délután vagy este, keressünk egy csendes zugot, ahol egyedül lehetünk a gondolatainkkal csupán három percig, majd keressünk három olyan dolgot, ami jól sikerült aznap. Lehetnek ezek egészen apró sikerek, mint például valakire rámosolyogtunk, egy jó döntést hoztunk, mindenhová időben elértünk, betartottuk az ígéretünket. Ezeket írjuk le, s amikor készen vagyunk, olvassuk el őket háromszor. Mindenik olvasása közben gondoljunk a pozitívumra. „Ezek az én sikereim, egyedül nekem köszönhetően léteznek!” Majd dícsérjük meg magunkat értük. Gondolatban vagy hangosan mondjuk el: „Ügyes vagy! Csak így tovább! Ezt is megcsináltad! Ez jó volt! Nagyszerű!” Fontos, hogy ez egy könnyű gyakorlat legyen, ne stresszeljünk be rajta. Először kissé döcögős lehet, ilyenkor ne erőltessük, hagyjunk időt magunknak, hogy megszokjuk ezt a rituálét.

Végezetül pedig ne feledjük: minden ember képes arra, hogy magabiztos legyen, csak meg kell tanulnia, hogyan.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version