Site icon C.S. Lazzar

Ha békére vágysz, tanulj meg megbocsátani

Ha békére vágysz, tanulj meg megbocsátani

Ha békére vágysz, tanulj meg megbocsátani

Bocsáss meg az embereknek, még azoknak is, akik nem bánják, amit tettek, mert ha tartod a haragod, egyedül magadnak ártasz.

Hallgasd meg (2:42 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Bántottál és voltál már bántva is, álltál a harag mindkét oldalán, úgyhogy pontosan tudod: ha haragszol valakire, neheztelsz valakire, megsértve vagy megbántva érzed magad, nem attól érzed magad jobban, hogy a másik fél bocsánatot kér tőled. Csak és kizárólag akkor érzed magad jobban, ha te elengeded a sérelmedet. Ha megbocsátasz. 

A gyengék bosszúra vágynak, az erősek megbocsátanak, a bölcsek meg egyszerűen elsétálnak.”

Előfordul, hogy olyan embertől várunk bocsánatkérésre, akitől valószínűleg soha nem kapjuk meg. Mert vannak a túl büszkék, vannak az érzéketlenek, és néha vannak olyan helyzetek, amikor mi vagyunk túl érzékenyek vagy túlreagálunk valamit. Teljesen mindegy, hogy melyik helyzet áll fenn, egy biztos: a haraggal csak magunkat bántjuk. Saját lelkiállapotunkat, hangulatunkat tiporjuk a földig. Megéri? 

Bocsáss meg, ha nem is azért, mert más megérdemli, akkor azért, mert te megérdemled a békét.”

Nem lehet könnyű, magam sem tudom, hogy a valóságban tényleg lehetséges-e, viszont maga a gondolat is felszabadítóan hat rám. Megbocsátani valakinek, aki nem bánja, amit tett. Attól még tudomására tudom hozni az illetőnek, hogy megbántott. Attól még el tudom érni nála, hogy ő is bánja meg és kérjen bocsánatot. Csak most értettem meg, hogy megbocsátani és bocsánatkérést kapni, két egymástól teljesen független dolog. 

Talán a gyerekkorból hozzuk ezt is. Gyerekként, ha valami rosszat teszünk, megtanítják nekünk a felnőttek, hogy azt jóvá kell tenni. Meg kell bánni. Bocsánatot kell kérni. És csak akkor lesz minden újra rendben. Felnőttként is ugyanaz a bennünk lakó gyermek reagál a helyzetekre. Fel sem fogjuk, hogy valójában saját haragunk rabjaként élünk. 

A megbocsátással szabaddá teszed a rabod, és akkor fedezed fel, hogy a rab valójában te magad voltál.” – Lewis B. Smedes

Ha békére vágysz, ne mástól várd a megváltást. Ki áll az életed hajójának kormányánál? Kinél van a vitorlarúd? Akkor leszel szabad s akkor lehetsz igazán boldog, ha megérted: a te kezedben van az irányítás.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version