Site icon C.S. Lazzar

Az intelligencia fontos, de a hozzáállás még fontosabb

Az intelligencia fontos, de a hozzáállás még fontosabb

Forrás: unsplash.com, @laurenzpicture -Laurenz Kleinheider

Ha sikeresek szeretnénk lenni, de valamiért nem igazán jön össze, könnyen azt gondolhatjuk, hogy nem vagyunk elég intelligensek hozzá. A tudomány azonban mást mond: sokkal fontosabb a hozzáállásunk, mint az, hogy mennyire vagyunk okosak.

Hallgasd meg (3:02 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

A hozzáállást és a teljesítményt vizsgálva, Carol S. Dweck, amerikai pszichológus és író, aki teljes karrierjét a fenti témának szentelte, megállapította, hogy az embereknek két alapvető hozzáállásuk van az élethez: rögzített szemléletmód illetve a fejlődési szemléletmód. 

„Ha fejlődési szemlélettel tekintünk önmagunkra és a világra, az olyan tudásvágyra és kitartásra sarkall bennünket, amelynek köszönhetően az élet minden területén sikeresebbek leszünk.”

Aki rögzített szemléletmód szerint éli az életét, azt gondolja, hogy ő olyan, amilyen és nem tud megváltozni, ezzel szemben a fejlődési szemléletmóddal rendelkező ember tudja, hogy bármikor képes jobb és több lenni. Ez a különbség rendkívül hangsúlyos, amikor az ember kihívásokkal, akadályokkal, megerőltetéssel vagy kritikával szembesül. Az utóbbi nem hátrál meg, megbírkózik mindenféle kihívással, sőt lehetőségként fogja fel azokat, amelyekből tanulhat valamit. A rögzített szemléletmóddal élő ember viszont, ha úgy látja, hogy valami meghaladja őt, önkéntelenül túlterheltnek érzi magát, a helyzetet pedig teljesen reménytelennek ítéli meg. 

„A hiba információ – azt mondjuk rá, hogy hiba, de valójában valahogy így hangzik: ez nem működött, és én egy problémamegoldó vagyok, ezért megpróbálok valami mást.”

A kudarc a végső vizsga: a rögzített szemléletmódú ember összeomlik, ha valami nem sikerül, igazolja az elméjébe kódolt korlátot, miszerint ő nem képes rá, és kész. Kivéve, ha felismeri, hogy valójában ő szabja meg saját magának a határokat, ezeket pedig – ha akarja – képes kitágítani. 

A rögzített szemléletmódot egyetlen döntés választja el a fejlődési szemléletmódtól, ami bárki által elsajátítható, csupán gyakorlat kérdése. 

Carol S. Dweck a Szemléletváltás című könyvében számtalan kutatással támasztja alá az elméletét, többek között olyan hírességeket hoz fel példának, mint Walt Disney, Oprah Winfrey vagy Henry Ford. Mindhárman szembesültek olyan szintű elutasítással, aminek ha behódoltak volna, ma senki sem ismerné még a nevüket sem. 

Személyes kedvencem a kitartásra a Trollok című rajzfilmből Pipacs hercegnő pozitív hozzáállása a kihívással szemben:

„És hogyha orra is esem,
Ha orra is esem,
Újból talpra állok én.” – Pipacs hercegnő

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version