Site icon C.S. Lazzar

Ismételd ezt az egyetlen dolgot minden nap egy percig, és az életed új értelmet kap

Ismételd ezt az egyetlen dolgot minden nap egy percig, és az életed új értelmet kap

Ismételd ezt az egyetlen dolgot minden nap egy percig, és az életed új értelmet kap

Nem tudom, miért tesszük, de fogadni mernék, hogy te is ezt csinálod: arra figyelsz, amid nincs, és közben teljesen elfeledkezel arról, amid van. Már kisgyerekeknél észrevehető, hogy mindig az a játék kell, amivel más játszik. Abban is biztos vagyok, hogy számtalan embernek ez a folyamatos elégedetlenség okozza a boldogtalanságot.

Hallgasd meg (5:41)
YouTube video player
Olvasd el (6 perc)

Reggeli rutinom része, hogy gondolatban kifejezem a hálámat három dologért, és ezeket leírom. Általában apró és szinte jelentéktelennek tűnő dolgok ezek, mint például: hálás vagyok, hogy vannak ujjaim, mert tudok velük fogni, írni, vakarózni, vagy hálás vagyok a vízért, amit az imént ittam. Ez a napi néhány perc egetrengető pozitív hatással van a mindennapjaimra és az egész életemre.

Több okom is volt rá, amiért ezt beiktattam a mindennapjaimba: az első és legfontosabb az, hogy szeretnék szívből örülni annak, amivel rendelkezem, mintsem hogy arra figyeljek, amim nincs. Ugyanis, emberi mivoltomból (jó kifogás sosem rossz), nekem is mind egyre nagyobb és nagyobb vágyaim voltak és vannak, de megéreztem annak a szükségét, hogy a vágyaknál, céloknál sokkal fontosabb megtanulnom értékelni mindazt, ami már most az életem része

A hálaadás pozitív hatásait már elég rövid időn belül megtapasztaltam: felismertem olyasmiket az életemben, amiket azelőtt teljesen természetesnek vettem. Ennek pedig közvetlen következménye az, hogy sokkal értékesebbnek látom az életemet és mindent, ami annak része. A legapróbb dolgoktól is boldogság tölt el! 

Az, hogy reggel végzem ezt a gyakorlatot, nagyban hozzájárul, hogy minden napom egy remek nap legyen. A hála érzése feltölt, felvillanyoz, kihatással van szinte mindenre, ami aznap történik velem. Igazán fontos, és nagyon örülök neki, hogy pozitív hatással van az emberi kapcsolataimra, legalábbis ahogyan én megtapasztalom azokat. Tudom, hogy hajlamosak vagyunk elhanyagolni egyik a másikat, s abból fakadóan, hogy inkább arra fókuszálunk, amink nincs, amit nem kaptunk meg, nem vesszük észre embertársainkban azt, amiért valójában hálásnak kellene lennünk. Csalódunk, neheztelünk, megsértődünk, megharagszunk, veszekedünk, sokszor túl apró dolgok miatt.

Például, ha a párod nem kérdi meg, hogy főzzön-e neked is egy kávét, amikor magának készített egyet, a reakciód az lenne, hogy egész nap vagy még tovább is, neheztelsz rá. Ha a hála a mindennapjaid része, nem mulasztod el észrevenni, hogy mielőtt a kávét lefőzte volna magának, millió dolgot tett érted, amitől neked könnyebb volt a reggeled. S talán azt az apróságot is észreveszed, hogy azért nem főzött neked kávét, mert engedte, hogy lustálkodj s nem akart felébreszteni, sőt arra is gondolt, hogy a kávét forrón szereted és talán kihűl, amire felkelsz. 

A legapróbb dolgokon csúszunk el nap mint nap, vesztegetjük életünk legnagyobb értékét: az időt. Az időt, amit együtt tölthetnénk másokkal, úgy, hogy közben jól érezzük magunkat.

Annak a titka, hogy mindent megkapj az, hogy észrevedd, már megkaptad.”

Ha a hálát mindennapjaid részévé teszed, te is megtapasztalod, hogy megváltozik a hozzáállásod más emberekhez. Inkább a jót veszed észre, a hiányosságok fölött pedig egyszerűen átsiklasz. Már nem az lesz fontos, ami nem történt meg, már nem állítasz mindenki elé elvárásokat, és tudsz örülni minden picinek tűnő dolognak is. Értékelni fogsz minden másodpercet, amit együtt tölthetsz a számodra fontos emberekkel. Könnyebben megbocsátasz, ha megbántanak, hamarabb kibékülsz, ha összeveszel valakivel. 

Hogyan végezheted el ezt a gyakorlatot nap mint nap?

Mindössze egy-két percre van szükséged minden reggel, továbbá kell hozzá papír meg írószer. Engedd el magad, és írd le az első három dolgot, amiért hálás vagy. Ne görcsölj rá, hiszen főleg eleinte nem lesz könnyű. Ahogy gyakorlod nap mint nap, egyre több dolgot fogsz észrevenni, apróságokat, amik fölött addig átsiklottál. Ha azt látod, hogy reggelről reggelre ugyanazok a dolgok jutnak az eszedbe, használd a következő taktikákat: 

  1. Kérdezz mindig másképp. Miért vagyok hálás? Kiért vagyok hálás? Mi történt tegnap, amiért hálát érzek? Mit tett értem más, ami jól esett nekem? Mi van bennem, amiért hálás vagyok? Mit tudok én, amiért hálás lehetek? 
  2. Lesd el, hogy más miért hálás: keress rá az interneten, hogy „miért lehetnék hálás”, számtalan találat lesz, amelyek pontosan ugyanúgy vagy kis változtatással felhasználhatóak.

A gyakorlat során egy dolog azonban rendkívül fontos: ne légy felületes! Ne írj le közhelyeket, csak azért, mert jól mutatnak a papíron. A legfontosabb része a gyakorlatnak az, hogy te érezd a hálát. Hunyd le a szemed és érezd, hogy hálás vagy, hogy az a dolog, amire épp gondolsz, egy jó dolog és nélküle kevesebb lennél. 

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version