Site icon C.S. Lazzar

Valódi vezetői értékek – I. rész: integritás

Valódi vezetői értékek - I. rész: integritás

Valódi vezetői értékek - I. rész: integritás

A világnak jó vezetőkre van szüksége és nemcsak politikai téren, hanem mindenhol, beleértve az üzleti szférát is. Hiszen a vezetők azok, akik a legnagyobb hatással vannak a társadalomra és ezáltal a világ alakulására is.

Hallgasd meg (3:39 perc)
YouTube video player
Olvasd el (4 perc)

A jó vezetők azonban – valamilyen rejtélyes oknál fogva – ritkák. Én azt gondolom, s megint az üzleti világra gondolok, hogy ez elsősorban abból fakad, hogy a vezető nem attól lesz vezető, mert ő az szeretne lenni. Sokan például azért lesznek vállalkozók, mert a főnökük nagyon rosszul csinálja azt, amit csinál, és érzik, hogy ők képesek lennének ezt sokkal jobban csinálni… Mindaddig, amíg a szerepek fel nem cserélődnek és bele nem lépnek a főnök cipőjébe. Mert akkor hirtelen minden megváltozik. Akkor már egy teljesen más szemszögből nézik a dolgokat, és mielőtt észbe kapnának, már ők lesznek a „rohadt főnök”.

Probléma akkor van, amikor ezek az újdonsült cégvezetők ezt el is hiszik, és még azért is rászolgálnak a jelzőre: rohadtak lesznek. És így lesz egyre kevesebb és kevesebb a jó vezető.

Azzal is gond van, hogy a cégvezetők is úgy néznek az alkalmazottakra, hogy egytől egyig naplopó, felelőtlen és semmirekellő emberek, s ezek szerint is bánnak velük.

Az már csak tetézi a dolgokat, hogy ha még meg is próbál a cégvezető jól bánni az alkalmazottaival, hiába teszi azt, minden más területen egy gazember kabátja van rajta.

Itt jön képbe az integritás, ugyanis az alkalmazottak nem hülyék. Ők nemcsak azt a képmutató alakot látják, amit a cégvezető mutatni próbál feléjük, hanem minden mást is. Ha a cégvezető adót csal, átveri a beszállítót és kizsákmányolja a klienseit, egyetlen olyan alkalmazottja sem lesz, aki akár egy percig is megbízna benne. Olyan ez, mint a gyereknevelés: ha a gyereknek azt mondjuk, ne csámcsogjon az asztalnál, meg ne nyúlkáljon az asztal fölött, vagy hogy aktuálisabbat mondjak, a mobilnak nincs semmi keresnivalója az ebédlőasztalon, akkor előbb tükörbe kell néznünk, hogy mi betartjuk-e a gyerek számára szabott szabályokat.

Az integritás a valódi vezető egyik legfontosabb – ha nem a legeslegfontosabb jellemvonása. Az integritás nem csak a falon egy irányelvben kell szerepeljen, ezt nap mint nap következetesen kell gyakorolni és betartani.

Hogy pontosabban mire gondolok? Amit mondok, azt csinálom. Mindig. A szavamnak súlya van, minden ígéretemet betartom. Őszinte és egyenes vagyok. Mindig a helyes utat választom, minden területen. Tisztelem és jól bánok az alkalmazottaimmal. A sikert közös erőfeszítésként ismerem el és ezt hangosan ki is mondom. Vállalom a felelősséget a saját hibáimért. Mindenkivel egyformán jól bánok, nem kivételezek. Nem hasonlítom az embereket egymáshoz, hanem a növekedést mindenki esetében saját magához mérem. Ez az integritás számomra. Tökéletes? Biztos, hogy nem. De meggyőződésem, hogy ez már egy nagyon jó kiindulópont.

A valódi vezető tehát egy karakán ember. Folytatás következik…

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version