Site icon C.S. Lazzar

A gyerekek a világ legjobb tanárai

A gyerekek a világ legjobb tanárai

A gyerekek a világ legjobb tanárai

Felnőttként, szülőként abban a (tév)hitben élünk, hogy nekünk kell mindent megtanítani a gyerekeinknek. Én azt szoktam mondani: mindenki maga eldöntheti, hogy mennyire akarja elrontani a gyereknevelést, mert mindent jól csinálni lehetetlen.

Hallgasd meg (3:25 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Tény, hogy a gyerekek sokat tanulhatnak a felnőttektől, és ha akarjuk, ha nem, a saját gyerekeink minket, szülőket mintáznak szinte mindenben. Ez az élet rendje, így vagyunk beprogramozva, és részben jó is ez így, hiszen így tanulunk meg például beszélni. De fordítsuk meg kicsit a dolgokat, és nézzük meg, mit tanulhatunk a gyerekektől, ugyanis azt gondolom, hogy az élet egyik legnagyobb tanulságát tőlük leshetjük el.

  1. Ha valamit nem tudsz, kérdezz. Nem szégyen, hogy nem tudod és nem szégyen kérdezni. Az a szégyen, ha úgy teszel, mintha tudnád.
  2. Ami nem megy, ne erőltesd. Jó, ha ismered a határaidat és tudod, hogy mikor kell megállnod (például ne hajts bele egy hajtűkanyarba 100 km/órával).
  3. Ha elfáradsz, pihenj meg. A gyerek, ha kifárad, elalszik, gyakran ott, ahol épp van.
  4. Kitartás: a gyerek addig mondja vagy kéri azt, amit szeretne, amíg megkapja.
  5. Ne félj! Ha láttál már gyereket kerékpározni tanulni, tudod, mire gondolok. Tudja, hogy el fog esni, mégis hajtja, mert az a vágya, hogy megtanuljon biciklizni nagyobb, mint a félelme attól, hogy elesik.
  6. Élj a pillanatnak! Felnőttként nagyon sok mindent azért teszünk, hogy egyszer majd boldogok lehessünk, pedig csak egy dolgot kell tenni ahhoz, hogy boldog lehess: légy boldog, mint egy gyerek!
  7. Légy kíváncsi! A gyerekek végtelenül kíváncsiak, és ezért tanulnak meg annyira sok mindent, annyira rövid idő alatt. Felnőttként elveszítjük ezt a képességünket, már nem vagyunk annyira fogékonyak az újdonságokra, inkább a rutint, a megszokottat szeretjük, és gyakran belesavanyodunk az életbe.
  8. Szeress rendíthetetlenül! Tudsz felnőttként úgy szeretni, ahogy egy gyerek tud? Pedig az az igazi! Emlékezz rá, és gyújtsd meg újra a lángot!
  9. Légy izgatott! Úgy is mondhatnám: merj nagyot álmodni újra meg újra! A gyerek tart az ismeretlentől, de izgatottan várja. A felnőtt retteg az ismeretlentől, és utoljára akkor volt izgatott, amikor a doki elmondta a gyermeke nemét. 
  10. Élvezd az életet! Én azt mondom, ez a legnagyobb tanulság, amit a gyerekektől megtanulhatunk: hogy az élet akkor nevezhető életnek, ha van benne élet, azaz ha boldog vagy és jó érzéssel tölt el, hogy nap mint nap felkelhetsz és egy újabb napot azzal tölthetsz el, amit szenvedéllyel teszel, valamint ha azokkal az emberekkel lehetsz, akiket szívből szeretsz.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version